Menu Zavřít

V Jihlavě se rozpadla koalice ČSSD, ODS, Fora Jihlava a lidovců

1. 11. 2016
Autor: čtk

V Jihlavě se rozpadla koalice sociální demokracie, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Na návrh primátora Rudolfa Chloupka z ČSSD odvolali zastupitelé čtyři radní za ODS a Forum z jedenáctičlenné městské rady. Volba nových radních připadne asi na zastupitelstvo 15. listopadu. Do rady by se zřejmě mohlo dostat hnutí ANO, které před dvěma lety volby v Jihlavě sice vyhrálo, ale skončilo v opozici.

Primátor návrh na odvolání radních zdůvodnil tím, že sociální demokraté spolu s lidovci považují dosavadní koaliční smlouvu za neplatnou. Odvoláni byli náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke. Po oznámení výsledků volby jim Chloupek poděkoval za práci a zopakoval, že důvodem odvolání byla nefunkčnost koalice.

Volba byla tajná. Zastupitelé dostali jeden volební lístek obsahující šest jmen. Na návrh zástupců ODS a Fora totiž byla ke čtyřem prvně navrženým doplněna jména primátora Rudolfa Chloupka a náměstka Vratislava Výborného, dvou sociálních demokratů, kteří podle nich měli „lví podíl“ na špatném fungování koalice. Pro jejich odvolání ale hlasovalo jen deset zastupitelů.


Podívejte se na výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

ebf - tip - debata

Výsledky krajských voleb 2016

Radniční koalice v zastupitelstvu původně disponovala 21 hlasy z celkových 37. Problémy se táhly delší čas, členové koalice se těžko domlouvali i u klíčových projektů, třeba na modernizaci letiště a Horáckého zimního stadionu. Koaliční smlouvu pak navíc nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Minulý týden rezignovala radní za Forum Karolína Koubová, jež zároveň uvedla, že odstupuje také od koaliční smlouvy.

V jihlavském zastupitelstvu má ANO osm mandátů, stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09.


Sledujte vývoj vyjednávání po krajských volbách:

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09

Koalice na Vysočině se dohodla. Bude v ní ČSSD, ANO, ODS a Starostové

Na jižní Moravě si ANO nakonec pláclo s ČSSD. Bez Haška

Dohoda proti ANO v Hradci podepsána. Babišovo hnutí jde do opozice

Koalici mají čtyři kraje, v Plzeňském je další bez vítězného ANO

První dvě koalice jsou na světě. V Pardubicích bez vítězného ANO


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).