Menu Zavřít

V Jihlavě se rozpadla koalice ČSSD, ODS, Fora Jihlava a lidovců

1. 11. 2016
Autor: čtk

V Jihlavě se rozpadla koalice sociální demokracie, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Na návrh primátora Rudolfa Chloupka z ČSSD odvolali zastupitelé čtyři radní za ODS a Forum z jedenáctičlenné městské rady. Volba nových radních připadne asi na zastupitelstvo 15. listopadu. Do rady by se zřejmě mohlo dostat hnutí ANO, které před dvěma lety volby v Jihlavě sice vyhrálo, ale skončilo v opozici.

Primátor návrh na odvolání radních zdůvodnil tím, že sociální demokraté spolu s lidovci považují dosavadní koaliční smlouvu za neplatnou. Odvoláni byli náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke. Po oznámení výsledků volby jim Chloupek poděkoval za práci a zopakoval, že důvodem odvolání byla nefunkčnost koalice.

Volba byla tajná. Zastupitelé dostali jeden volební lístek obsahující šest jmen. Na návrh zástupců ODS a Fora totiž byla ke čtyřem prvně navrženým doplněna jména primátora Rudolfa Chloupka a náměstka Vratislava Výborného, dvou sociálních demokratů, kteří podle nich měli „lví podíl“ na špatném fungování koalice. Pro jejich odvolání ale hlasovalo jen deset zastupitelů.


Podívejte se na výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

CIF24

Výsledky krajských voleb 2016

Radniční koalice v zastupitelstvu původně disponovala 21 hlasy z celkových 37. Problémy se táhly delší čas, členové koalice se těžko domlouvali i u klíčových projektů, třeba na modernizaci letiště a Horáckého zimního stadionu. Koaliční smlouvu pak navíc nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Minulý týden rezignovala radní za Forum Karolína Koubová, jež zároveň uvedla, že odstupuje také od koaliční smlouvy.

V jihlavském zastupitelstvu má ANO osm mandátů, stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09.


Sledujte vývoj vyjednávání po krajských volbách:

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09

Koalice na Vysočině se dohodla. Bude v ní ČSSD, ANO, ODS a Starostové

Na jižní Moravě si ANO nakonec pláclo s ČSSD. Bez Haška

Dohoda proti ANO v Hradci podepsána. Babišovo hnutí jde do opozice

Koalici mají čtyři kraje, v Plzeňském je další bez vítězného ANO

První dvě koalice jsou na světě. V Pardubicích bez vítězného ANO


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).