CATERING Cateringové společnosti nabízejí nepřeberné množství variant občerstvení na zahradní party. Zajistí velkokapacitní stany a doporučí i levné místo konání akce. Ceny jednotlivých firem se přitom příliš neliší. V období zahradních oslav a večírků mě zajímalo, co všechno nabízejí cateringové společnosti.
CATERING Cateringové společnosti nabízejí nepřeberné množství variant občerstvení na zahradní party. Zajistí velkokapacitní stany a doporučí i levné místo konání akce. Ceny jednotlivých firem se přitom příliš neliší.
Cateringové společnosti zprvidla samy navrhnou vhodný jídelníček. |
V období zahradních oslav a večírků mě zajímalo, co všechno nabízejí cateringové společnosti. Zavolala jsem proto do tří z nich s tím, že by naše firma chtěla uspořádat zahradní party pro zhruba padesát lidí. Akce by měla začít v šest hodin večer a končit o půlnoci. Zajímaly mě jak nejlevnější varianty, tak i ty více nákladné.
U cateringových firem tolik nezáleží na cenách. Ty jsou ovlivněny hlavně tím, jaké občerstvení si vyberete. Důležité je, aby vám firma dokázala s celou akcí poradit. Osobně jsem byla mile překvapena, protože jsem v každé z firem narazila na člověka, který mi vše ochotně vysvětlil.
ČOKOLÁDOVÁ FONTÁNA Jako první jsem kontaktovala brněnskou společnost PM Gastroservis. Přepojili mě na zaměstnance, který má na starosti mimo jiné i zahradní party. Ten mi vysvětlil, že nejlevnější variantou je studená kuchyně, ale že pokud chystáme večírek od 18 hodin do půlnoci, měli bychom tam rozhodně mít teplou večeři.
Nejlevnější varianta studené kuchyně je složena z různých uzenin, sýrů a chlebíčků v ceně 90 korun na osobu (ceny jsou bez DPH). S teplou večeří, kterou by bylo hotové jídlo, například vepřový guláš a kuřecí ragú, bychom zaplatili 440 korun na osobu. V ceně by byl zahrnut i salátový bar a dva malé dezerty pro každého.
Zeptala jsem se, jak by vypadala zahradní party ve velkém stylu. Taková akce by vyšla zhruba na 600 korun pro jednu osobu. V rámci studené kuchyně by hosté našli na pultu takové lahůdky, jako je uzený losos, kaviár, různé rybí speciality, mořské plody nebo mix tradičních francouzských sýrů. Teplá kuchyně by nabízela například zvěřinové ragú, lososový steak nebo kuřecí kung-pao, samozřejmě plus přílohy dle výběru. Nemělo by chybět jedno vegetariánské jídlo. Ze sladkostí mě zaujala hlavně čokoládová fontána, ve které by si hosté mohli namáčet ovoce. Dále by na hosty čekaly restované palačinky a zmrzlinový bar.
Nápoje se platí podle spotřeby, a to kolem 35 korun za dvě deci vína a 20 korun za dvě deci nealkoholického nápoje.
GRILOVÁNÍ JE STĚŽEJNÍ
Jako na druhou v pořadí jsem se obrátila na pražskou společnost Jeste, konkrétně na catering manažera Víta Klimeše. Ten mě pochválil za zvolený počet padesáti osob, který je podle něj optimální. Menu bez teplé kuchyně by u této společnosti stálo kolem 300 korun na osobu, což je podle Klimeše ale nejnižší hranice. Také on však říká, že by se šestihodinová firemní party rozhodně neměla obejít bez teplé večeře, a za nejlepší považuje v letním období grilování.
„Pro takovou akci je stěžejní. I když hodně záleží na společnosti. Muži ocení velké množství masa, ženy mohou naopak preferovat bezmasá jídla. Grilovat by se mělo kuřecí, vepřové, případně jehněčí maso a neměly by chybět ryby. Oblíbené jsou také různé pokrmy z mletého masa, vepřová žebírka a různé klobásky. K tomu musí být samozřejmě dostatečný výběr omáček, nakládaná zelenina a salátový bar s nejméně třemi druhy salátů. Víc než šest druhů salátů ale není potřeba,“ vysvětlil mi Klimeš.
Zeptala jsem se, jaká je cena za opravdu prestižní akci. Odpověď zněla 700 korun na osobu, v čemž by byla zahrnuta studená kuchyně složená ze samých specialit, předkrmy (například studená polévka gaspacho), grilované maso, přílohy, saláty a samozřejmě zákusky. V ceně je obsluha, a pokud nechcete nějak zvlášť drahé místo, tak i pronájem. U dopravy záleží na vzdálenosti, ale v rámci Prahy bývá zdarma. Nealkoholické nápoje vyjdou na 30 korun za tři deci a vína od 35 korun za dvě deci.
OBSLUHA JE V CENĚ
Poslední kontaktovanou byla plzeňská společnost Merkucio. Nejnižší cenová hranice je podle manažera společnosti 280 korun na jednoho hosta. „Za tuto cenu bude na party výběr z tří druhů grilovaného masa, k tomu tři druhy příloh a samozřejmě výběr dresinků. Dále cena zahrnuje pult studeného občerstvení, kávu a různé dortíky a koláčky. Od této nejlevnější varianty pak nabízíme široké spektrum občerstvení až k cenové hranici 850 korun na osobu. Za tuto cenu klient získá už skutečně luxusní servis,“ popisuje jídelníček zástupce společnosti.
Kromě jídla a pití klient už většinou nic neplatí. Obsluha je v ceně. „Pokud je místo konání akce dál od Plzně, budeme mu účtovat náklady na dopravu. Co se týče místa samotného, pokud klient trvá na nějakém konkrétním místě, kde je drahý nájem, bude ho muset zaplatit. V západních Čechách známe ale velké množství krásných míst, kde je nájem tak malý, že ho klientovi ani neúčtujeme,“ dodává.
Všechny tři společnosti nabízejí také pronájem velkokapacitních stanů. Za stan o šífice 10 metrů a výšce 2,4 metrů zaplatíte kolem 200 korun za metr čtvereční zastavěné plochy.
KOLIK ZAPLATÍTE ZA PARTY
Společnost | Levná varianta | Luxusní varianta |
PM Gastroservis | 440 Kč | 600 Kč |
Ještě | 300 Kč | 700 Kč |
Merkucio | 280 Kč | 850 Kč |
(cena bez DPH, za menu pro jednu osobu - studená kuchyně, teplá večeře, přílohy, zákusky)
PRAKTICKÁ RADA: |JAK NA TO? *Ptejte se, jaká místa konání akce vám společnost může nabídnout. Často má vytypované lokality s levným nájmem.* Přestože nejlevnější variantou je studená kuchyně, těžko se při večerních oslavách obejdete bez teplé večeře. Ideální v letním období je grilování. * Výběr jídla je třeba přizpůsobit společnosti. Muži ocení velké množství masa, ženy mohou naopak preferovat i bezmasá jídla. * Na akci by neměly chybět vegetariánské pokrmy. |