Menu Zavřít

V PALBĚ KRITIKY

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Gazprom

MOSKVA (FT) – Výkonné vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom, v níž 38 procent akcií patří státu, musí – jak napsal britský deník Financial Times – čelit sílícímu tlaku zahraničních minoritních akcionářů. Ti před nadcházející valnou hromadou požadují, aby se konečně vyjasnily podivné transakce spojené hlavně s činností obchodní firmy Itera registrované na americké Floridě.

„Zdroje z Itery uvádějí, že tato firma v roce 1999 dosáhla zisku tří miliard dolarů z prodeje 67 miliard krychlových metrů plynu, z čehož většinu dodal Gazprom. Proč prodává společnosti Itera, když jeho vlastní produkce klesá, a musí proto plyn nakupovat v Turkmenistánu, aby dostál svým závazkům? píše bývalý ruský ministr financí Boris Fjodorov, jenž v dozorčí radě Gazpromu hájí zájmy cizích investorů, výkonnému řediteli koncernu Remu Vjachirevovi.

ebf - tip - debata

Dozorčí rada Gazpromu koncem října managementu zakázala bez svého svolení převádět aktiva na různé dceřiné firmy. Chce především vědět, jaký prospěch měl management Gazpromu z neprůhledných majetkových transakcí a jakým způsobem byly na Iteru převedeny licence umožňující obchodování s plynem na ruském trhu. „Zprůhlednit Gazprom si přeje také Evropská banka pro obno–vu a rozvoj, jež s ním nyní jedná o poskytnutí úvěru ve výši 250 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).