Menu Zavřít

V Praze by mohly být všechny autobusové zastávky na znamení již v létě

12. 4. 2019
Autor: Martin Siebert/Euro

Plán hlavního města, aby byly všechny autobusové zastávky na znamení, by mohl začít platit už v létě. Podle organizátora pražské dopravy Ropid by to přineslo finanční úspory, zrychlení dopravy, možnost zvýšení počtu spojů a snížení hluku a emisí z rozjíždějících se autobusů. Každé zastavení a rozjezd autobusu podle Ropidu vyjde na jednu korunu. Nyní je v Praze 60 procent zastávek na znamení.

„Projekt byl prezentován na dopravním výboru a tam byl odsouhlasen a doporučen k realizaci všemi členy včetně opozice,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Praha se podle něj inspiruje v zahraničních městech. „Je to krok ke zlepšení komfortu cestujících,“ uvedl a dodal, že jde o sjednocení systému autobusové dopravy. V Praze je 2342 zastávek, z nichž je 1384 na znamení, 933 stálých a u zbylých se režimy střídají.

Podle organizace Ropid, která krok navrhla, by zavedení všech zastávek na znamení přineslo roční úsporu až pět milionů korun. Zároveň by to znamenalo možnost zvýšení počtu spojů, protože řidiči by u prázdné zastávky nezastavovali a celý provoz by se tím zrychlil.

Mají být všechny zastávky autobusů v Praze jen na znamení?

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski dnes uvedl, že kdyby se plán uskutečnil, tak podnik a Ropid připraví informační kampaň pro cestující.

DPP provozuje asi 1200 autobusů. Nejdelší trasu má autobusová linka 177, a to bezmála 29 kilometrů. Náklady podniku na provoz autobusů v rámci pražské integrované dopravy činí ročně téměř čtyři miliardy korun.

Po metropoli vlakem duchů. Také Praha chystá automatizovaná metra

 Automatizované metro v Kodani

EBF24

Přečtěte si také:

Klíčové dopravní stavby nezastavíme, zní z pražské radnice. Které to ale podle koalice jsou?

Ťok a zástupci Prahy se shodli na zahájení výkupu pozemků pro dostavbu okruhu

Praha chce vrátit tramvaje na Václavské náměstí, dopravní podnik začne s přípravami

Blamáž na trase D: Praha a DPP nemohou vyhlásit výtvarnou soutěž na stanice

Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále

 Chytré lampy v blízkosti Karlínského náměstí měří znečištění ovzduší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).