Menu Zavřít

V přílivové vlně

10. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Investice

PRAHA (tpk) – Lákání zahraničních investorů z oblasti automobilového průmyslu se v tuzemsku daří více než dobře. Česká republika se dokonce za minulý rok vyšvihla na první místo v Evropě v získávání investic do výroby automobilových komponentů. Vytvořené podmínky přitáhly 28 ze 153 projektů, což představuje osmnáctiprocentní podíl. Takové jsou výsledky studie Evropský investiční monitor 2003, kterou vypracovala poradenská firma Ernst & Young.
Na další místech skončily Velká Británie (třináct procent) a Francie (dvanáct procent). Ze zemí kandidujících na vstup do Evropské unie činily investiční projekty získané Českem dokonce polovinu. Hlavními investory byly japonské a německé firmy, jichž se týkalo padesát procent projektů.
Jedním z posledních oznámených případů přílivu peněz je Witte Nejdek z minulého týdne. Západočeský podnik rozšíří během následujících tří let výrobu zámků a souvisejících komponentů pro automobilový průmysl, hodlá investovat 22 milionů eur (700 milionů korun) a vytvoří na Karlovarsku dalších 310 pracovních míst. Mezi hlavní odběratele společnosti, která je samostatným podnikem se zahraniční majetkovou účastí německé firmy E. Witte, patří automobilky VW, Audi, Škoda Auto, Volvo, BMW, Ford, General Motors a další. Roční obrat společnosti přesahuje 3,5 miliardy korun a ke konci minulého roku v ní pracovalo přes tisíc lidí.
Automobilový průmysl hraje v ekonomice České republiky výraznou roli. Na export je určeno 85 procent výroby a jen toto odvětví představuje 21 procent celkového vývozu ze země. Obrat všech společností působících v sektoru loni dosáhl 11,3 milionu eur (350 miliard korun), a každým rokem se zvyšuje. Navíc v tuzemsku zaměstnávají přibližně 130 tisíc lidí. Bobtnající továrny… (významná rozšíření investic v období 2002-2003, v milionech USD)
Ronal 43,4
Rieter 34,7
Automotive Lightning 31,3
VDO ČR 21,8
Fehrer Bohemia 19,5
Pramen: CzechInvest …a zastavěné louky (významné investice v období 2002-2003 na zelené louce, v milionech USD)
Tokai Rika 82,9
Zexel Valeo 53,0
Aoyama 30,0
Andreas Quellmalz 21,84
Rohde & Schwartz 18,5
Pramen: CzechInvest

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).