Menu Zavřít

V ROLI HERAKLEA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zkušená státní úřednice má udělat na vnitru pořádek

Z ministerstva vnitra přicházely v uplynulých dnech a týdnech jen samé špatné zprávy. Interní kontrola hospodaření odhalila jedenáct zásadních pochybení úředníků, kteří stát připravili o miliony korun. Tři konkrétní případy dostala k p rošetření policie. Ministr Václav Grulich (ČSSD) připsal zásadní vinu na daném stavu někdejšímu dlouholetému šéfovi tohoto resortu Janu Rumlovi (dříve ODS, nyní US). Jeho hlavní odpovědí na zjištěné nedostatky je nicméně reorganizace úřadu a nabírán í posil zvenku. Jednou z nich je náměstkyně pro ekonomické záležitosti Anna Štanclová (54), která se ujala funkce 7. července.

Štanclová přišla z ministerstva kultury, kde pracovala tři měsíce. „Personálním oddělením mi bylo nabídnuto místo, vysvětluje jednoduše. Nic tajemného v jejím nástupu nevidí ani Grulich. „Mělo to normální oficiální postup. Do té doby jsem ji vůbec neznal, uvedl.

Úřad kultury byl jen epizodou. Největší zkušenosti nasbírala Štanclová v pražské Thomayerově nemocnici. Protože vystudovala ekonomicko-matematické výpočty na Vysoké škole ekonomické a poté aktivně programovala, nastoupila do tohoto zdravotnick ého zařízení jako vedoucí výpočetního střediska. Začala tam zavádět vnitřní informační systém, který se buduje dodnes, a pomáhala s vytvářením ekonomického útvaru. V roce 1992 byla jmenována historicky první ekonomickou náměstkyní tohoto ú stavu.

„Nemocnice mě naučila orientovat se v ekonomice a někdy i zasahovat až do detailních záležitostí. Dva dny před výplatou jsme třeba neměli na účtu dost peněz. Musela jsem přemýšlet i o tom, jak to pak vysvětlím zaměstnancům. Byla to v elice tvrdá škola, vzpomíná Štanclová.

Z nemocnice odešla na vlastní žádost v roce 1995, kdy nastoupila na ministerstvo financí. „Tam jsem měla možnost maximálně využít svoje znalosti z praxe, říká. Pracovala totiž v odboru zdravotnictví. Na financích pobyla dva roky, aby pak přešla na ministerstvo spravedlnosti, kde šéfovala oddělení analýzy, metodiky a koncepce. „To byla moc pěkná práce. Pak ovšem došlo k reorganizaci a její oddělení bylo zrušeno. „Přeřadili mě do oddělení kontroly a přiznám se, že kon trola není to, co bych dělala ráda. Vždycky říkám: pokladní a kontrolu bych nechtěla dělat. To jsou práce, které mi nejsou příjemné. Letos krátce pracovala na ministerstvu kultury, kde v sekretariátu ekonomického ředitele připravovala stanovi ska k záležitostem projednávaným vládou.

V Thomayerově nemocnici si Štanclovou dodnes pamatují a vzpomínají na ni v dobrém. V roce 1998 uzavřela nemocnice hospodaření se ziskem 834 tisíc korun. Příznivé výsledky sice jsou zásluhou hlavně nynějšího ekonomického náměstka, ale zákl adní organizační strukturu vytvářela právě jeho předchůdkyně, která nikdy nebyla v politické straně.

Ministr Grulich vidí před svou novou náměstkyní dva hlavní úkoly. „Za prvé připravit rozpočet na základě toho, co nám bude přiděleno ministerstvem financí, a za druhé provést restrukturalizaci celého ekonomického úseku, říká. Ministerstvo je podle něj „evidentně úřadem zbytnělým , který musí být navíc zcivilněn. „Výkony, které patří policii, musí být převedeny do působnosti policie a zůstat musí jen to, co ministerstvu patří. V budoucnu si dokonce umí představit, že by policie měla svů j vlastní rozpočet nezávislý na ministerstvu. Restrukturalizace by podle něj měla být provedena ještě letos na podzim.

S Annou Štanclovou, matkou dvou dětí, už o svých záměrech hovořil. „Pan ministr mi řekl, že po mně nebude chtít, abych to udělala během týdne nebo čtrnácti dnů. Je si vědom, že musím do problému proniknout, abych byla schopna říct: Ano, tady je mož né ušetřit. Nerada bych ovšem byla postavena před hotovou věc. Nedovolila bych si říct, že je nutné propustit pět či deset procent zaměstnanců. Tak se to prostě nedá dělat.

CIF24

Vnitro objektivně vždy patří ke složitým resortům s velkým politickým významem. Vyznat se v něm a zajistit jeho správný a efektivní chod včetně hospodářské agendy je proto logicky velmi náročné na schopnosti vedoucích úředníků. Posle dní aféry na vnitru jsou spojeny především s radiokomunikačním systémem. Podle Grulicha měla o výběru dodavatele v roce 1994 rozhodovat vláda, nikoli „subalterní úředník na úrovni ředitele odboru . Tím byl šéf sekce spojení a informat iky Jaroslav Mráz. Ruml se prostřednictvím ČTK vzdal odpovědnosti, Grulicha obvinil z politikaření a vinu svalil na svého někdejšího náměstka Jaroslava Kopřivu (KDU-ČSL), který na ministerstvu stále pracuje. Ten svůj díl odpovědnosti přiznal, a le hlavní obětí se stal Mráz, kterého Grulich počátkem července z ministerstva vyhodil.

Přestože kontrola odhalila na ministerstvu velké nedostatky, Grulich se nedomnívá, že bude možné někoho pohnat před soud. „I když se zjevně jedná o poškození ministerstva, potažmo státu, nedají se tyto záležitosti tak došetřit, aby bylo možno vyvod it trestní odpovědnost konkrétních lidí, řekl. V budoucnu by se měla práce vnitra zlepšit. Zda tomu tak opravdu bude, o tom bude rozhodovat i Anna Štanclová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).