Svědectví o nastalých lepších časech pod Vítkovem
Temné ulice Karlína pod stráněmi Vítkova nikdy neoplývaly množstvím pohostinských zařízení. Pokud ano, bývaly to zhusta podniky, jejichž zařazení do čtvrté cenové skupiny bylo více než eufemismem. Změnu prý přinesla až doba nedávná, pojal jsem proto přání některou z restaurací navštívit. Zvolil jsem Evergreen a vydal jsem se do mně málo známých končin čtvrti stále poněkud tajemné.
Už vstup, kterým právě vcházím, má jisté charisma. Replika pouliční svítilny z královské cesty, dveře pokryté pláty kovu, ostře zeleným světlem vyvedený nápis, vypalující do večerní temnoty jméno restaurace. Uvnitř mne přepadá panika. Notně ošlapaný koberec na několika schodech do lokálu, zábradlí stvořené ze stejně „jetého“ bicyklu, podivná kovová plastika a zvláštní obraz obstarávají úvodní kontakt s Evergreenem. Až jsem se lekl, že bloudím po některém z vetešnictví. Po sejití do první z místností členitého podniku se situace mění. Ocitám se v klenutém sálku, kde mne ihned opečují, vysvléknou a posléze odvedou na místo. Usedám a v tu vteřinu se přede mnou ocitá lístek. Jedva zvednu oči od nabídky, jakoby ze země vyrůstá u mého stolu číšník, aby přijal objednávku. Ve stejném tempu dostávám aperitiv a teprve teď mohu zvednout zrak a popatřit na výzor podniku.
Vstupu vévodí rozsáhlý bar, vetknutý pod oblouk klenby. Je funkční, dobře zásobený a sympatický, jediným kazem je trochu unuděná barmanka. Nepatřičně se tu vyjímá jen již zmíněný koberec a závěs na okně, obé s orientálním vzorem, obé stejně smutně omšelé. Nábytek, ač stylově poskákaný, kupodivu svým způsobem ladí. Kamenné stěny rovněž hrají s temně okrovými stropy, drátěná svítidla jen suplují kovářský kumšt. K jejich cti budiž řečeno, že místo žárovek nesou voskovice, jejichž hřejivý svit přidává další body útulnosti.
Chvíle na obhlídku vypršela, jsem obdařen předkrmem. Je jím pečený kozí sýr s ořechy a medem. Na talíři leží něco jako velká medaile smetanové barvy, svrchu politá jantarovým medem, s ořechy zapracovanými do korpusu. Omamně to voní a - v kombinaci se snítkami polníčku a kokardou listů kadeřavých salátů - nevypadá zle. Ani nechutná, krémovitá konzistence se rozplývá na jazyku a zůstává po ní ten nezaměnitelný, ne každému lahodící dozvuk. Je ovšem elegantně oděn rozevírající se chutí ořechů a vyhlazen sametovou sladkostí medu. Všechno spolu sehraje hezky vyladěný tón, kde se chuti po chvilce přetahování srovnají do příjemně akcentovaného zástupu, dlouho a hladivě odeznívajícího.
Předkrm mne potěšil a nabudil, očekávám proto hlavní chod s jistou netrpělivostí. Tím spíš, že pauza před ním se lehýnce prodlužuje. Jak však shledávám, nikoli liknavostí personálu. Všichni včetně provozního jsou na place a mají co dělat s náhlým přílivem hostí. Činí se zejména můj číšník, zkušený praktik, který k profesnímu umu přidává jako bonus ten již téměř nevídaný, stále však milý dílek jisté ležérnosti a vypravěčské pozornosti.
Prodlení trvá jen krátce a již se přede mnou objevují uzílky z platýze plněné cibulovo-špenátovým ragú, podávané s indickou rýží, přelité smetanovo-pažitkovou omáčkou. Vzhled již postrádá něco originality. Tři závitky z plátků rybiny naplněné temnou hmotou zeleninového ragú jsou doprovázeny třemi v opačném gardu umístěnými kopečky lehce nažloutlé rýže. Po okrajích, jakoby mimoděk, se spíše než jezírka třpytí cákance husté omáčky smetanového valéru. Nezbytné listy salátu se starají o jakés takés oživení. Celé rozmístění prvků – vlastně stejně jako u předchozí krmě – se úzkostlivě drží trojúhelníkové kompozice, která nedává příliš prostoru fantazii. Bohužel málo invence se projevuje i v chuti. Křivka chuťové harmonie se podobá sinusoidě s vysokými vlnami, kdy se prosadí tu až přehnaně pomocí curry vyparáděná rýže, kterou po chvíli vystřídá špenát. Ten je natolik důrazný, že dokonale stírá delikátní a decentní tóny, jež by mělo dodat maso, které nemá šanci se prosadit. Možná ale je to v konečném důsledku tak lepší. Když se přece jen proderou chuťové výrazy platýze přes až arogantní ragú a prosadí se proti ovoněné rýži, nevyzní naplno ten svěží, zdravý závan moře. Objeví se rybina, svědčící o kusu již dobře odleželém.
Dezert pokračuje tam, kde hlavní chod skončil. V půlce plodu ananasu je naložený sorbet. Příliš pastózní na to, aby se dal snadno nabírat a příliš zmrazený na to, aby se dal plně vychutnat. Slibovaný prvek Champagne se díky podchlazení pokrmu vůbec neprojevil. I nápadu s ananasem jako miskou scházelo opět něco k dotažení efektu.
787 korun – s lahví vína, je cena, která se dá s jistou mírou tolerance akceptovat.
Value for Money: 5
+ Práce lidí na place. Bryskně zvládali přívalové nápory skupin návštěvníků a z nich plynoucí nápor na bar i kuchyni. - Výkon vzduchotechniky. Nestačila již poloprázdnému lokálu, plný dům už vůbec nestíhala zvládnout.
Evergreen – Restaurant Bar
Křižíkova 16, 180 00 Praha 8
Tel.: +420 224 814 499, www.vergreenrestaurant.cz
- Otevírací doba: Po-Čt 11.30–02:00, Pá 11.30–03.30, So 18.00–03.30
- Počet míst: 100
- Kuchyně: mezinárodní
- Platební karty: všechny běžné
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Původ nabízených vín: Česká republika
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem: 48 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
50 g Plátky uzeného halibuta na lístkách polníčku s pugétkem z čerstvých bylin a macerovanými švestkami 165 Kč
Chřestová polévka La Provance 35 Kč
100 g Chřest gratinovaný s lupínky parmezánu, potřený bylinkovým máslem 79 Kč
200 g Uzílky z platýze plněné cibulovo-špenátovým ragú, podávané s indickou rýží, přelité smetanovo-pažitkovou omáčkou 175 Kč
150 g Kuřecí srdíčka připravovaná na víně s bazalkou, podávaná na meridonu salátu, pokreslena čerstvým domácím jogurtem 133 Kč
150 g Tartare z lososa připravované s poloponéským olivovým olejem, šalotkou a tradičními přísadami 169 Kč
150 g Bramborový rest, plněný špalíčky z panenské svíčkové, nadýchané čerstvě natrhaným frisee, červenou paprikou macerovanou v česnekovém pyré, provoněné bylinkami 145 Kč
200 g Lahodný hovězí biftek ze svíčkové, oblečen v kabátku z tapenády, s pečenými cherry rajčátky na balzamicovém polštářku, s pyramidou bramborové slámy, obkroužené smetanovou omáčkou, doplněnou bazalkovým olejíčkem 278 Kč
300 g Teplá mozaika z lilku, cukety, červené kapie a chřestu, připravovaná na olivovém oleji, zdobená pugétkem salátu provoněným čerstvými bylinkami 139 Kč
Domácí ananasový sorbet vyšlehaný dle receptu z oblasti Champagne 79 Kč
Výběr z vinného lístku: 0,75 l Znovín de Lux Brut 619 Kč 0,75 l Sauvignon 220 Kč 0,75 l Modrý Portugal 187 Kč