Menu Zavřít

V USA platí nejlépe technologické firmy

20. 4. 2016
Autor: Shawn Collins, Flickr.com (CC BY 2.0)

Pokud chtějí zaměstnanci v USA co nejvíce vydělat, měli by pracovat v nějaké poradenské či technologické firmě. V žebříčku 25 nejlépe platících společností totiž byla jen jediná mimo tyto oblasti. Nejlépe platí A.T. Kearney.

Žebříček sestavila specializovaná stránka na práce Glassdoor.com na základě sesbíraných dat o platech, které poskytli sami zaměstnanci. Za rozhodující kritérium přitom považovala celkový medián příjmů, tedy základního platu plus všech bonusů.

Ve výsledném seznamu hrály jasný prim technologické společnosti, následované poradenskými firmami. Jediným subjektem mimo toto rozhraní se stala Visa.

Top 10 nejlépe platících firem v USA
Firma Medián příjmů (v tis. dolarů)
1. A. T. Kearney 167,5
2. Strategy& 160
3. Juniper Networks 157
4. McKinsey & Company 155
5. Google 153,7
6. VMware 152,1
7. Amazon Lab126 150,1
8. Boston Consulting Group 150
9. Guidewire 150
10. Cadence Design Systems 150

U všech pětadvaceti společností přesáhl medián příjmů 140 tisíc dolarů (asi 3,3 milionu korun) ročně. Největším důvodem pro takto vysoké odměny je velká poptávka pro schopné a vzdělané zaměstnance právě v technologických a poradenských oborech.

ebf - tip - debata

„U technologických firem si můžeme všimnout tak nezvykle vysokých příjmů hlavně z toho důvodu, že válka o talentované lidi stále zuří,“ říká Andrew Chamberlain, hlavní ekonom Glassdoor. „Vysoké platy u poradenských firem jsou způsobené tím, že noví zájemci o tyto posty to mívají těžké. Zaměstnavatelé požadují, aby konzultanti měli vybudovanou síť kontaktů, určitou reputaci a zvláštní schopnosti a znalosti.“

Z průzkumu dále vyplývá, že ačkoliv vysoký plat a odměny jsou pro zájemce velkým lákadlem, největší prioritou většinou nejsou. Hlavními atributy při výběru zaměstnání jsou hodnoty firmy kariérní růst a dlouhodobá spokojenost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).