Menu Zavřít

Vagony pro Evropu

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Ostravské opravny a strojírny

CIF24

PRAHA (bor) - Ostravské opravny a strojírny získaly tři velké zakázky Českých drah (ČD) v celkové hodnotě 1,003 miliardy korun. Podnik zmodernizuje pro dráhy 950 nákladních železničních vagonů tří různých typů. Informace týdeníku EURO potvrdil ředitel opravárenského podniku Petr Šuška. „Zakázky jsou pro nás velkým úspěchem. Jejich získání předcházely roky práce na vývoji a představování prototypů modernizací starých vagonů na nové,“ uvedl Šuška. Jak dodal, modernizace umožní přestavět staré typy vagonu, které neodpovídají požadavkům Evropské unie, na nové za třetinovou cenu. Firma se 600 pracovníky díky vítězství v soutěžích Českých drah začala nabírat dalších 250 zaměstnanců. Ty vyškolí ve vlastní svářečské škole.
Do konce příštího roku firma upraví ostravský podnik nákladní železniční vagony z řad Tams, Rils a Gbgkks. Jak uvedl ministr dopravy Milan Šimonovský, dráhy potřebují modernizované vozy evropského standardu, aby mohly získávat další obchodní příležitosti.
Ostravské opravny a strojírny jsou vedle Krnovských opraven největším opravárenským podnikem v zemi. V současnosti se ze sedmdesáti procent orientují na zakázky pro ČD. Zvítězily také v tendru slovenské železnice na modernizaci 500 vagonů, které dodají společně s ŽOS Trnava. Účastní se rovněž podobného soutěže polské železnice.

  • Našli jste v článku chybu?