Menu Zavřít

Valachovou nahradí Štech, oznámil Sobotka. Zástupci škol kandidáta chválí

26. 5. 2017
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD) a na její místo navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi jmenovat dosavadního náměstka ministryně Stanislava Štecha. Zástupci škol výběr Štecha vítají, další postup ale záleží na prezidentovi. Sobotka demisi Valachové odeslal na Pražský hrad. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček poté oznámil, že se Zeman s Valachovou v neděli sejde. Prezident už dříve řekl, že ji zkusí přemluvit, aby si rezignaci rozmyslela.

Valachová se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Premiér se dnes s Valachovou a Štechem sešel a jednali o prioritách pro nového ministra. Shodli se na tom, že hlavním úkolem bude vyjednávání o rozpočtu, jehož návrh Valachová kritizovala. „Rozpočet nerespektuje, že máme větší počty dětí v základních školách a že potřebujeme investice na vyšší kapacity základních škol. Tyhle dvě věci, na kterých jsme se kupodivu s ministerstvem financí v minulých dvou letech shodovali, v rozpočtu nejsou,“ řekla končící ministryně.


Valachová povolila fotbalu dál čerpat dotace. Čtěte více

 Ministryně školství Kateřina Valachová


Se Štechem se shodli na tom, že bude muset dořešit situaci kolem programů na sport. Štech vyloučil to, že by jeho poradcem pro sportovní záležitosti měl být Karel Březina (ČSSD), který byl kvůli aféře s dotačními programy vyslýchán. Podle Valachové s ním ministerstvo po jeho zadržení ukončilo spolupráci.

Zástupcům škol se Štech zamlouvá

Premiér za jednu z priorit pro Štecha označil čerpání peněz z fondů Evropské unie. Podle předsedy Konference českých rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy by ale prioritou nového ministra měl být i rozpočet vysokých škol, které budou očekávat dodržení předešlých slibů. „To je, že v letošním roce bude vládní prioritou a prioritou ministerstva rozpočet vysokých škol, který bohužel více než pět let stagnuje, a samozřejmě to vede k nižší konkurenceschopnosti českých vysokých škol a k zhoršování jejich kvality,“ uvedl.

Zima označil návrh Štecha na ministra za kvalitní. Je to podle něj zkušený odborník na vzdělávání, který se v problematice školství vyzná. S jeho názorem se shodli i předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Oba zdůraznili, že se Štech na ministerstvu vyzná. „Myslím si, že on je ten správný člověk, který může dotáhnout věci, které teď máme rozpracované, na kterých se pracovalo. Takže touto volbou, pokud to pan prezident bude akceptovat, tak bude zachovaná kontinuita té práce na ministerstvu školství,“ řekl Zajíček.

ebf - tip - debata

Zatím není jasné, jak se k Sobotkovu návrhu postaví prezident. Valachová má podporu velké části odborné veřejnosti a Zeman nevyloučil, že by ji nechal v demisi do konce funkčního období. Sejde se s ní v neděli večer v Brně před oficiálním zahájením své návštěvy Jihomoravského kraje. Sobotka věří tomu, že Zeman jeho návrhy bude respektovat.

Stanislav Štech (62)
Současná funkce: profesor na katedře psychologie Pedagogické fakulty UK; politický náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové (od července 2015)
Praxe: od roku 1983 působí na katedře psychologie pražské pedagogické fakulty, věnuje se výuce pedagogické a školní psychologie; byl členem Akademického senátu UK (1991-94), vedoucím katedry psychologie Pedagogické fakulty UK (1993-2010) a členem vedení Pedagogické fakulty UK (1997-2003); v letech 2003 až 2015 byl prorektorem UK, nejprve byl v roce 2003 jmenován prorektorem UK pro rozvoj, v roce 2010 byl jmenován prorektorem pro strategický rozvoj a v roce 2014 prorektorem pro koncepci studia; byl nebo stále je členem řady vědeckých rad v Česku či na Slovensku.
Členství v politických stranách: nestraník, v letech 1983 až 1990 byl členem KSČ.
Do úzkého okruhu kandidátů na ministra školství patřil již v roce 2015, nakonec přijal nabídku na pozici politického náměstka nové ministryně školství Kateřiny Valachové. Vedle zastupování ministryně v době její nepřítomnosti má na starost také strategii.
V roce 2014 neúspěšně kandidoval jako nestraník za ČSSD do Senátu (v Praze 5).

Přečtěte si také:

Ministr letních prázdnin. Náměstek Štěch má druhý pokus

Valachová příští týden uvolní peníze na provoz sportovních svazů

Valachová podá demisi. Nechce být záminkou pro útoky na ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).