Menu Zavřít

Válečný veterán Emil Boček dostane nejvyšší třídu Řádu bílého lva

26. 2. 2019
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Válečný veterán a poslední žijící český pilot RAF Emil Boček obdrží 28. října Řád bílého lva nejvyšší třídy. Prezident Miloš Zeman mu to oznámil v pondělí při oslavě jeho 96. narozenin. Bočkovi už propůjčil Řád bílého lva bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010. Stíhací pilot tehdy dostal řád třetí třídy vojenské skupiny.

Boček sloužil nejprve jako mechanik u 312. stíhací perutě a v závěru války od října 1944 se stal pilotem-stíhačem u 310. stíhací perutě. Z domova odešel tajně v 16 letech v roce 1939. Dostal se do Bejrútu a zúčastnil se bojů ve Francii v létě 1940. V září téhož roku ve Velké Británii absolvoval pilotní výcvik a byl přijat k Royal Air Force. Další výcvik prodělal v Kanadě a do konce války měl na kontě 26 operačních letů. Z letectva odešel v roce 1946.

Zeman Bočkovi v pondělí poděkoval, že loni při závěrečné televizní debatě před prezidentskou volbou seděl v Rudolfinu s dalšími válečnými veterány v první řadě. K narozeninám mu předal sošku bronzového lva. Dodal, že mu chce dát ještě něco, co je důležitější, tedy nejvyšší státní vyznamenání první třídy, protože v minulosti obdržel Řád bílého lva pouze třetí třídy.

Možnost propůjčit Řád bílého lva vyšší třídy zákon umožňuje, v takovém případě oceněný vrací insignie nižší třídy Kanceláři prezidenta republiky. Takový počin je ale v Česku neobvyklý. Někdejší ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt řekl, že si na podobný případ nevzpomíná. Běžné podle něj je, když nejprve osobnost obdrží například medaili Za zásluhy a následně je oceněna Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, nebo Řádem bílého lva.

Řád bílého lva má pět tříd, nejvyšší je první třída. Rozdělen je také do dvou skupin, a to občanské a vojenské. Řádový řetěz může být udělen jen hlavám státu. Řádovými dny pro propůjčování a udělování vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen.

Zároveň Zeman řekl přítomnému ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), že „bude velmi potěšen, když generálu Bočkovi navrhne další hvězdu na jeho nárameník“. Stát by se tak mohlo už v květnu. Prezident řekl, že by měl být Boček povýšen do hodnosti armádního generála. Nyní je Boček generálmajorem. Pokud by se stal armádním generálem, přeskočil by hodnost generálporučík.

Čtěte také esej:

KL24

Děkujeme, zůstaňte

 Čeští vojáci na základně v Bagrámu

Čtěte také:

Se samopalem v Koreji. Zapomenutá historie české armády v KLDR

Rakve zahalené vlajkou. Má to smysl? Ano

Komentář: V Afghánistánu je nutné zůstat

  • Našli jste v článku chybu?