Přesvědčují vás přátelé, že jste Mistr kuchyně?
Představte si, že vaším instruktorem v autoškole je Michael Schumacher, anglicky vás učí John Fowles a na vaši kondici ve fitku dohlíží Karel Brückner. Máte-li ovšem chuť do vaření, může se vám něco srovnatelného podařit v hotelu Radisson SAS Alcron.
Již dva roky vede šéfkuchař hotelu Jiří Štift kurzy vaření. Tematických odpoledních, kdy se probírají třeba saláty nebo ryby, se zúčastňuje vždy maximálně dvanáct zájemců, a to žen i mužů. Zpravidla se také vracejí, aby své znalosti prohloubili. Kurzy u Štifta jsou mimo jiné originálním dárkem - lze na ně koupit poukázku.
Zaměřují se na receptury, které v repertoáru rodinných receptur chyběly, nebo módní pokrmy. Největší zájem je o barbeque. „To je disciplína, v níž je možné se poměrně snadno předvést coby téměř profesionál,“ poznamenává Jiří Štift. „Hlavním záměrem je poznat základní pravidla ve výběru surovin, získat něco zběhlosti při práci s nimi. Osvojit si postupy jednotlivých receptů, nabýt zkušeností s kořením. A také se orientovat v kompozici pokrmu na talíři.“
Prakticky lekce probíhá takto: Jiří Štift seznámí přítomné s receptem, přidá něco o historii pokrmu. Ukáže suroviny, zdůrazní volbu jejich výběru a celý proces předvede nejprve sám. Potom se do přípravy pustí jednotlivé týmy. Když je hotovo, následuje hodnocení výsledků a lekce končí společnou večeří v hotelové restauraci.
„Obecně lze říci, že ženy bývají zodpovědnější, více se drží předlohy. Muži jsou odvážnější, nebojí se experimentu. Také bývají zapálenější. A naprostí začátečníci? Takoví snad ani nejsou, každý má s plotnou a kastroly alespoň minimální zkušenost,“ říká Jiří Štift.
Cena odpovídá kvalitě lekcí. Tři tisíce a dvě stě korun je suma zdánlivě vysoká, ale připomeňme, že v rámci kurzů se účastníci seznámí například s ne zcela běžnými moderními kuchyňskými technologiemi. „Zatím jsem se vysloveně netřásl o svou židli, někteří účastníci však prokázali udivující znalosti a zběhlost v kuchařině. A ti, kdo docházejí opakovaně, jsou schopni plnohodnotných kuchařských výkonů,“ míní Štift.