Menu Zavřít

Vávra prošel

10. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Union banka

CIF24

PRAHA (hns, tpk) – Bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra stanul minulý čtvrtek oficiálně v čele Union banky (UB). Původně měl být generálním ředitelem ostravské banky jmenován již počátkem minulého týdne, ale Česká národní banka (ČNB) jej potvrdila ve funkci až ve středu 9. října. Dozorčí radu UB povede šéf Investmartu Paolo Catalfamo, jejím novým místopředsedou je zástupce akcionářů banky Jozef Piga, výkonný ředitel vlastníka Omnipolu - společnosti Omnyx.
To je však pouze dílčí úspěch italské společnosti Investmart, jež podepsala smlouvu o koupi sedmdesáti procent akcií Union banky od Union Group za 2,833 miliardy korun letos v květnu. Stále se totiž protahuje autorizační proces, kterým má ČNB schválit vstup Investmartu do UB. Centrální banka si vyžádala další informace o této finanční skupině. Invesmart se nadále o UB zajímá a hodlá splnit všechny požadavky ČNB.
Převzetí UB Investmartem komplikuje jednání mezi Českou finanční a Union bankou o vyrovnání závazků, které UB zdědila po Foresbank. Jde o špatné pohledávky za 946 milionů korun. Ty Foresbank převedla na Českou finanční, a získala tak hotovost v jejich plné výši, ovšem s úrokem 11,5 procenta. V současnosti UB jedná o vyrovnání tohoto závazku nefinanční cestou - převodem rizikových pohledávek, jež zdědila po Evrobance, Ekoagrobance a Foresbank.
Již v předminulém týdnu se objevily spekulace, podle nichž by měl Investmart jednat o státní pomoci. Na tyto domněnky reagoval šéf italské skupiny Paolo Catalfamo odmítavě: „Investmart nebude žádat žádné prostředky z veřejných zdrojů v České republice, dokud sami nepředložíme své závazky a projekty.“ Úvahy o následném prodeji UB do rukou bankovního subjektu potvrdil, avšak konkrétně se nevyjádřil. „Investmart není banka a nechce být bankou. Silného investora přivedeme během roku až osmnácti měsíců. Značný zájem projevila řada bankovních subjektů,“ uvedl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).