Menu Zavřít

VE JMÉNU GLOBALIZACE

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Itálie

Italský bankovní trh se rozhodl vypořádat a skoncovat s fragmentací, která se v epoše globalizace stává jasným signálem zaostalosti trhu. Minulý týden ohlásily velké bankovní domy UniCredito Italiano a San Paolo-IMI, že se chtějí rozš iřovat.

UniCredito Italiano, která je třetí největší italskou bankou, má zájem o koupi menší Banca Commerciale Italiana (BCI) za 16,4 miliardy dolarů s cílem vytvořit největší banku v Itálii s aktivy kolem 280 miliard dolarů. Hodinu poté při šla s podobnou zprávou, ale jinými aktéry i banka San Paolo-IMI, ta by ráda fúzovala s Banca di Roma za 9,7 miliardy dolarů a vytvořila pátou největší italskou banku co do objemu aktiv.

CIF24

Podle ratingové agentury Moody s by fúze mohly přinést zisky jak protagonistům, tak celému systému. Jak už to u velkých bankovních fúzí bývá obvyklé, mluví se o zisku klienta spočívajícím v širším portfoliu nabízených služeb a o zisku pro samotné banky, které budou moci snížit náklady, diverzifikovat aktiva a stáhnout se z rizikových oblastí. Nové dvě banky, jejichž plány a staveniště zatím obhlížejí italské protimonopolní úřady, by se měly vyprofilovat v ba nky evropské velikosti.

Všechny čtyři banky dohromady zaměstnávají přes 100 000 pracovníků a jsou signálem snah Itálie zapojit se aktivně do bankovního euro- prostoru. Dosáhnout „evropské velikosti a přeměnit trh s nesčetnými lokálními bankami je pro italské bankéře v současnosti nejvyšší metou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).