Menu Zavřít

VE ŠPANĚLSKÝCH RUKOU

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Globalizace pronikla také do odvětví sanitární keramiky

Španělská nadnárodní skupina Compania Roca Radiadores koupila za 420 milionů švýcarských franků 99 procent akcií svého konkurenta v oboru sanitární keramiky - švýcarské holdingové společnosti Laufen. Touto transakcí vznikl jeden z největších světových podniků v odvětví na světě s obratem 1,352 miliardy USD.

V důsledku tohoto spojení změnily vlastníka i dvě české keramičky - JIKA Bechyně (Jihočeská Keramika) a Keramické závody Znojmo, které od své pri-vatizace patřily do švýcarského holdingu Laufen.

Spojení španělské a švýcarské firmy je prvním zásadním globalizačním krokem výrobců koupelnového zařízení, mezi nimiž se dosud příliš mnoho fúzí či akvizic neuskutečnilo.

Dříve trojka v oboru.

Nový partner společnosti Roca a majoritní vlastník dvou českých keramiček, Holding AG Laufen, dosahuje světového obratu v sanitární keramice téměř 536 milionů dolarů. Před fúzí s firmou Roca byl třetím největším dodavatelem sanitární keramiky na světě a čtvrtým v Evropě. K jeho konkurentům kromě španělské firmy Roca patří na evropském trhu například finská Sanitec nebo nizozemsko-švédská Sfinx-Gustavs-berg.

Firma Laufen, která vznikla v roce 1892 jako výrobce cihel a dlažebních kostek a od roku 1925 se začala prosazovat s výrobou sanitární keramiky, má své pobočky v Rakousku, Německu, Francii, Spojených státech, Brazílii, Kanadě a zejména v Číně. Čína má totiž velké předpoklady se v brzké době stát jedním z největších světových vývozců sanitární keramiky a řada světových keramiček tam pro tento sortiment zakládá společné výrobní podniky.

V ČR Laufen kontroluje v tomto sortimentu kolem 75 procent domácího trhu a na Slovensku téměř 60 procent. Patří mu také šest procent ruského a pět procent polského trhu.

Španělský velikán.

Nadnárodní skupina Roca je jednou z vedoucích průmyslových skupin ve Španělsku. Akvizicí Laufenu se stala kandidátem na první až druhé místo mezi největšími světovými výrobci sanitární keramiky, k nimž patří například japonská firma Toto, americká nadnárodní skupina Dal-Tile, nizozemsko-švédská Sphinx-Gustavsberg nebo finská Sanitec.

Obchodní obrat firmy se v posledních dvou letech pohyboval (v celém výrobním sortimentu) kolem 901,5 milionu USD. Firma dosahovala dobrých hospodářských výsledků. Podle vyjádření člena představenstva Salvatora Gabarró k tomu přispívala zejména důsledná kontrola nákladů a kvality a maximální reinvestování zisku. V uplynulých pěti letech do modernizace a výstavby nových závodů investovala (v přepočtu) 480 milionů švýcarských franků.

Firma Roca, založená jako rodinný podnik na výrobu litinových radiátorů v roce 1917, zahájila výrobu koupelnového zařízení v roce 1925. Postupně v tomto oboru expandovala a v roce 1980 se zařadila mezi hlavní světové dodavatele sanitární keramiky. Výrobní provozy má po celé Evropě i mimo ni. Ve světě se zaměřila stejně jako Laufen zejména na Čínu.

Nákupem holdingu Laufen si Roca výrazně upevnila postavení ve střední Evropě. Kromě aktivit v Polsku bude mít větší přístup přes Laufena také na český trh. V Polsku ve zvláštní hospodářské zóně v Gliwicích otevřela loni v listopadu za 22 milionů dolarů vlastní výrobní závod s kapacitou 500 tisíc kusů sanitární keramiky ročně a polovinu této produkce hodlá do dvou let vyvážet. Kromě toho v Polsku loni koupila také dalšího významného výrobce z oboru, firmu Pool-Spa.

Laufen v Česku jako doma

Švýcarská holdingová společnost Laufen, která dnes kontroluje v sortimentu sanitární keramiky téměř tři čtvrtiny českého trhu, vlastní v Keramických závodech Znojmo 87,09 procenta akcií a v Jihočeské keramice 93,4 procenta akcií. Obě české firmy prošly po vstupu zahraničního partnera zásadními změnami a díky vysokým investicím (v Jihočeské keramice 189 milionů korun a v Keramických závodech Znojmo 13,3 milionu korun) zaujaly ve švýcarské skupině přední místo.

Privatizace českých keramických podniků se pokládá za úspěšnou. Jejich produkce umyvadel, klozetů a bidetů od roku 1995 (kdy se staly součástí švýcarského holdingu) roste a představuje již čtyřicet procent veškeré evropské produkce koncernu Laufen. Letos by měl podíl stoupnut na padesát procent.

ebf - tip - debata

Předseda představenstva obou firem a ředitel společnosti JIKA Zdeněk Blažek očekává, že spojení španělské a švýcarské firmy povede v českých provozech k dalším investicím a k rozšíření výroby i prodeje.

(tc)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).