Menu Zavřít

Ve stínu Krumlovského lesa

15. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Sauvignon 2006, výběr z hroznů, viniční trať Stará hora

Prakticky denně se můžeme přesvědčovat o sílící, masivní reklamou podporované zahraniční konkurenci nabídky vín všeho druhu. Od levných, nepříliš kvalitních nápojů, až po převážně ordinérní značková vína z vyhlášených vinařských oblastí. V této konkurenci jakoby se ztrácela domácí nabídka kvalitních a osobitých vín, i když poměr jejich ceny a kvality bývá mnohdy výrazně nadprůměrný.

Region
Nové Bránice jsou zemědělskou obcí obklopenou ovocnými sady a úrodnými vinicemi, která leží pod jižními vrcholky Bobravské vrchoviny západním směrem od městečka Dolní Kounice. První písemná zmínka o obci na břehu řeky Jihlavy je už z roku 1306, kdy byla majetkem nedalekého kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Okolí klimaticky náleží k velmi teplým oblastem, nachází se ve srážkovém stínu Krumlovského lesa a patří mezi nejsušší místa v České republice. Zvláště místní štěrkopísky dávají nenapodobitelnou identitu pěstovaným vínům, která obsahují zajímavé minerální tóny. Vzhledem k velmi teplému a suchému klimatu byla tato tradiční oblast vždy spojována s výrobou červených vín, zvláště proslulé kounické Frankovky.

Producent
V Nových Bránicích v roce 1991 založili Václav Trpělka s Lubošem Oulehlou vinařství (www.reginacoeli.cz), které dnes hospodaří na 24 hektarech vinic a produkuje řadu vysoce kvalitních vín odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré, André, Merlot, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburské, Rulandské šedé, Chardonnay a Sauvignon. Vinařství se orientuje na integrovanou produkci s uplatňováním principů biologicky dynamické výroby a vedle moderních technologických zařízení pro zpracování hroznů a řízené kvašení velmi citlivě používá dřevěných sudů zejména při dozrávání a školení přívlastkových vín. Celkově pozitivní dojem příkladně ošetřených vinic a celé technologie zpracování se projevuje i v kvalitě vín, která především nesou osobité znaky místního terroiru a příslušné odrůdy. Při našich každoročních návštěvách jsme měli možnost přechutnat prakticky všechny produkty v různém stádiu vývoje. Dlouhodobě patří produkce vinařství Trpělka & Oulehla k tomu nejlepšímu co lze na tuzemském trhu koupit. Vedle již zmíněných všeobecně známých červených vín obsahuje také nabídku vynikajících bílých odrůdových vín, která se vyznačují naprostou čistotou vůně i chuti, příjemnou ovocitou svěžestí a velice patrnou mineralitou. Všechny tyto zmíněné vlastnosti spolu s nádherně strukturovanými kyselinkami vytvářejí dlouhou dochuť a nezapomenutelný dojem. V neposlední řadě je vnějším reprezentativním znakem i etiketa, kterou navrhl brněnský grafik Pavel Brabec. Podtrhuje víru vinaře ve své schopnosti a zároveň pokoru před tím, co není možno ovlivnit lidskou vůlí.

Náš tip
Pro naše hodnocení jsme vybrali bílé víno Sauvignon 2006, výběr z hroznů, viniční trať Stará hora. Víno se vyznačuje elegantní, světle citronově žlutou barvou, ve vůni je přitažlivé s dominancí vůně čerstvě posečených kopřiv, kvetoucích bezinek a broskví. V chuti je příjemně ovocité, plné a extraktivní, doprovázené harmonickými kyselinkami a minerálními tóny, které podtrhují dlouhou dochuť. Toto tělnaté, silné a osobité víno najde široké uplatnění nejenom jako doplněk vybraných pokrmů, ale přinese požitek i pro samostatné pití.

WT100

Hodnocení: Vzhled vína (max. 15) – 13 bodů
Vůně vína (max. 30) – 26 bodů
Chuť vína (max. 44) – 41 bodů
Celkový dojem (max. 11) – 9 bodů
Celkem: (max. 100) - 89 bodů

Stupnice časopisu The Wine Spectators
100-96 bodů mimořádné víno 95-90 bodů nejlepší víno
89-80 velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?