Menu Zavřít

Ve vatě díky bitcoinu. Prudký nárůst hodnoty kryptoměn udělal za poslední rok milionáře z dalších 84 tisíc lidí

28. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Počet světových kryptomilionářů za poslední rok vzrostl o zhruba 95 procent. Stojí za tím především nárůst hodnoty bitcoinových ETF a dalších aktiv v kryptoměnách
  • Podle zprávy New World Wealth a Henley & Partners je nyní na světě přes 172 tisíc lidí, kteří vlastní v kryptoměnách více než jeden milion dolarů
  • Zhruba dvojnásobně vzrostl rovněž počet čistě bitcoinových milionářů, kterých je aktuálně více než 85 tisíc

Ačkoliv kryptoměny dlouhodobě patří k aktivům, jejichž hodnota často výrazně kolísá, investoři s nimi letos mohou být spokojeni. Může za to především rozmach bitcoinových ETF (fondy obchodované na burze), do nichž od jejich spuštění v lednu lidé investovali více než 50 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun).

V posledních měsících se navíc dařilo i samotnému bitcoinu, jehož hodnota letos vyskočila o zhruba 45 procent na aktuálních 1,4 milionu korun za kus. A dobře si vedlo také mnoho ostatních coinů, díky čemuž se podle CNBC celková tržní kapitalizace kryptoaktiv meziročně zvýšila z 1,2 bilionu dolarů na 2,3 bilionu (asi 51 bilionů korun). Jinými slovy, na prudkém nárůstu trhu vydělalo velké množství lidí.

Outstream Placeholder

Rozvoj celého odvětví potvrzuje i nová zpráva společností New World Wealth a Henley & Partners. Podle ní populace kryptomilionářů za poslední rok vzrostla o přibližně 84 tisíc lidí, takže na celém světě je aktuálně zhruba 172 tisíc jednotlivců, kteří vlastní kryptoaktiva v hodnotě přesahující jeden milion dolarů (asi 22,4 milionu korun). Více než sto milionů dolarů má v kryptoměnách uloženo celkem 325 lidí a 28 lidí pak patří k velmi úzké skupině kryptomiliardářů.

Nejbohatší je Čchang-pcheng Čao

Z mnoha různých kryptoměn většina investorů stále preferuje tu nejtradičnější, kterou je bezpochyby bitcoin. Počet milionářů, jejichž jmění je uložené pouze v něm, se tedy za rok více než zdvojnásobil na zhruba 85 tisíc. „Ze šesti nových kryptomiliardářů může pět z nich připsat své nově získané bohatství bitcoinu, což podtrhuje jeho dominantní postavení, pokud jde o přilákání těch nejvýznamnějších investorů,“ řekl analytik Andrew Amoils z New World Wealth.

Vůbec nejbohatším kryptomiliardářem je podle Forbesu již třetím rokem v řadě Čchang-pcheng Čao, zakladatel a bývalý generální ředitel kryptoburzy Binance. Hodnotu jeho majetku analytici odhadují na přibližně 33 miliard dolarů (asi 739 miliard korun), přičemž jen za poslední rok se měla zvýšit o více než 10,5 miliardy (zhruba 235 miliard korun).

Bitcoin patří mezi nejcennější aktiva na světě. Svou hodnotou už předběhl i Zuckerbergovu Metu
Přečtěte si také:

Bitcoin patří mezi nejcennější aktiva na světě. Svou hodnotou už předběhl i Zuckerbergovu Metu

Druhým nejbohatším kryptomiliardářem je spoluzakladatel kryptoměnové směnárny Coinbase Brian Armstrong, jehož jmění má hodnotu asi 11 miliard dolarů (přibližně 246 miliard korun). Na bronzové příčce se pak umístil Giancarlo Devasini, finanční ředitel společnosti Tether, která provozuje stejnojmennou kryptoměnu.

Investujete do kryptoměn?

Milionáři asi zamíří do Singapuru

Aktuální nárůst počtu kryptomilionářů přináší i poměrně nezvyklé problémy. Stále více z nich se totiž snaží najít nové bydliště v zemích, jež jsou pro kryptoměny příznivé, a to především z hlediska daní. „Zaznamenali jsme výrazný nárůst klientů, kteří zbohatli díky kryptoměnám. Tito lidé nyní pro sebe často hledají alternativní bydlení s možností nového občanství,“ okomentoval současný trend Dominic Volek, vedoucí soukromých klientů v Henley & Partners.

TIP: Poslechněte si úvodní díl podcastové řady Bitcoin a blondýna

Zdroj: Youtube.com

Britská poradenská společnost už kvůli tomu vytvořila takzvaný Index adopce kryptoměn, který řadí země podle jejich daňového a regulačního přístupu ke kryptoměnám. Z nového žebříčku jasně vyplývá, že nejideálnějším státem je pro tento typ milionářů Singapur, kde je investování do kryptoměn dobře regulováno a kde zároveň tyto investice podporují i tamní banky. Na druhém místě se pak umístil Hongkong, zatímco třetí příčku obsadily Spojené arabské emiráty.

EBF24

Kryptoměny lákají i Rusko

Budoucí vývoj hodnoty kryptoměn je poměrně těžké odhadnout, protože u nich často dochází k významným výkyvům. Mnoho z nich se ostatně ani přes vysoký letošní růst stále nedostalo ke svým maximům z roku 2021. Vývoj na těchto trzích navíc ovlivňuje spousta faktorů, přičemž velká část z nich je zkrátka nepředvídatelná.

Přes 200 milionů korun od začátku roku. Golden Gate hlásí rekordní zájem o investice do bitcoinu
Přečtěte si také:

Přes 200 milionů korun od začátku roku. Golden Gate hlásí rekordní zájem o investice do bitcoinu

To platí i o nedávno oznámeném ruském záměru, který podle Business Insideru počítá s tím, že země začne využívat služeb kryptoměnových směnáren k výměně rublů za bitcoin a další virtuální měny. Rusové by totiž díky tomu mohli získat alternativní platební metodu pro přeshraniční transakce, jež jsou v současnosti významně omezené kvůli západním sankcím. Zda se ale tento experiment povede, si analytici zatím odhadnout netroufají.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).