Menu Zavřít

Ve Venezuele dochází pivo, prezident vyzývá ke znárodnění továren

3. 5. 2016
Autor: čtk/AP

Ekonomický pokles Venezuely dostal v posledních dnech nový rozměr. Zaprvé, prezident Nicolás Maduro a jeho strana vyzvaly dělníky, aby převzali továrny, které zastavily provoz. Zadruhé, v zemi dochází pivo.

Vláda v Caracasu minulý týden zavedla pro státní zaměstnance dvoudenní pracovní týden, aby ušetřila eletrickou energii. Kromě jiného totiž zemi sužuje sucho, které ubírá na výkonnosti vodní elektrárny na přehradě Guri.

Elektřina však není zdaleka to jediné, co Venezuelanům schází. Chybějí i dolary. Empresas Polar, největší soukromě vlastněná firma v zemi, minulý týden zavřela své pivovary, protože není schopná platit importované suroviny. Nemá přístup k devizám - vláda jej totiž pro veškeré podnikatelské sujekty omezila. Pivo se tak zařadilo do stále rostoucí řady produktů, které ve Venezuele chybějí. Za firmu se postavili její zaměstnanci, kteří žádají vládu, aby umožnila firmě devizy získat.

Přečtěte si, jak Venezuela slouží čínským zájmům

Jak Číňané vytlačili Američany z Latinské Ameriky

Bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez jezdil do Číny často a rád. Od jeho nástupu k moci uzavřely Venezuela a Čína celkem 450 smluv, tedy šestkrát tolik než za předchozích pětadvacet let.

Situace se vyostřila v pondělí, kdy vedení venezuelské vládní socialistické strany vyzvalo obyvatele země k záboru továren, které musely zastavit provoz kvůli hluboké ekonomické krizi v zemi. Viceprezident strany Diosdado Cabello ve státní televizi VTV prohlásil, že Venezuelané na převzetí firem mají právo. K podobnému kroku vyzval o víkendu i prezident Nicolás Maduro. „Podnik, který zastavil provoz, by měli převzít zaměstnanci, aby se zabránilo jeho paralýze, ať už se firma jmenuje, jak chce,“ řekl Cabello v televizi.

ebf - tip - debata

Šéf odborů: Může za to vláda

Podle šéfa odborů firmy Polar Rogera Palaciose je za nedostatek potravin v obchodech zodpovědná vláda a její chybná politika. „Způsobili to, že jsme závislí na dovozech. Nemáme ale devizy na to, abychom nákup surovin zaplatili,“ prohlásil pro místní rozhlas Unión Radio Palacios. Podle něj jsou zaměstnanci teď zmatení a nejistí kvůli vládním prohlášení, že mohou podniky zabrat.

Venezuelské hospodářství je již několik let v hluboké krizi, kterou ještě umocnil výrazný propad cen ropy, hlavního vývozního artiklu země. Opozice i ekonomové viní ze špatné ekonomické situace politiku socialistické vlády.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).