Jídlo božské, ceny exkluzivní
Půvabný staroměstský kout Ungelt se také často nazývá Týnský dvůr, protože se mu svého času dostalo „otýnění neboli opevnění. Dvůr podléhal knížeti a později králi, kterým také příslušel výnos z celních poplatků (ungelt), a ten byl značný. Sem musel zajet každý cizí kupec, aby proclil zboží. Ungeltu se přezdívalo i Veselý dvůr, protože tu kupci zapíjeli dobré i méně vydařené obchody. Dnes tu po náročné rekonstrukci celého prostoru najdete malé kavárničky, vinotéky, butiky a podobně. Interiér restaurace Rybí trh je nádherný. Hned proti vchodu na vás otevírají tlamy obrovské mořské ryby zahrabané v ledu, ve velkých akváriích plavou pro změnu exotické rybičky sladkovodní, bar zdobí potápěčská kukla jako vystřižená z filmu Vynález zkázy. V přední místnosti pak na zdi visí trofeje nádherných velkých ryb, jinde nevídaných, kterým vévodí dlouhý bodec mečouna. Vrcholem je velké akvárium s obrovskou živou langustou. Na zdi jsme si všimli i několika ocenění časopisu Square Meal, jenž Rybí trh zařadil mezi šest nejlepších rybích restaurantů v Praze. Je pravda, že jídlo, které jsme si dali, bylo vynikající. Bohužel tu vždy nedostanete to, na co máte právě chuť. Jako na správném trhu tu totiž mají každý den čerstvé kousky. Tudíž podnik je závislý na tom, jaká je sezona. Dáme příklad: Na otázku po ústřicích nám bylo sděleno, že jsou v této době příliš tučné, nedobré, a v podniku je nemají. Zvolili jsme tedy rybu jménem mořský jazyk. Rovněž nebyla. Na řadu přišel filet z halibuta za 780 korun a ryba mahi–mahi za 540 korun. Na dotaz, co vůbec mahi–mahi je, nám bohužel personál sdělil pouze „tako–vá hnědá ryba, docela dobrá . Jako předkrm jsme si dali výtečné mořské šneky zapečené s česnekovým máslem za 190 korun a rybí boršč s nokem z bylinkové cre`–me fraiche za 190 korun. Na povzbuzení chuti se hodilo campari za 120 korun a suché martini za 80 korun. K hlavnímu jídlu jsme přidali brambůrky grenallie za 35 korun a řecký salát s olivami. Pro zajímavost – ústřice Fine de Claire stojí 60 korun (kus) a jedna ústřice Belon je za 120 korun. Tečkou za dobrým jídlem byl zmrzlinový pohár s čerstvým ovocem za 85 korun. Úchvatný je zdejší výběr vín. Najdete tu lahůdky snad ze všech důležitých světových oblastí, Morava je tu rovněž zastoupena tím nejlepším. My jsem zvolili výtečný Tramín červený ze Sedlce, ročník 1999, pozdní sběr. K chutím pokrmů a nápojů jsme neměli jedinou výhradu. Neplatí to tak zcela o cenách. Chápeme, že je dost nákladné vozit do podniku každý den čerstvé mořské ryby. Ale cena 740 korun za „filet , rozuměj kousíček halibuta, je moc. A proč filet z našeho kapra musí stát 190 korun, už vůbec nechápeme. Stejné to bylo i s vínem. Pravda, nemůžeme zcela přesně posuzovat ceny francouzských sektů a vín, protože většina z nabízených není běžně v jiných restauracích k dostání (cena za láhev na Rybím trhu není menší než tisíc korun). Ale požadovat za sedlecké, byť vynikající víno 540 korun, je poněkud nepřiměřené. Běžně takové víno stojí v lepší restauraci o dvě stě korun méně. A nic na tom nemění fakt, že obsluha ze strany sommeliéra byla vzorná. V restauraci Rybí trh se tedy najíte kvalitně. Hodně jen v tom případě, že máte k dispozici alespoň pět tisíc korun.
Adresa
Týnský dvůr 5–Ungelt, 110 00 Praha 1
Tel.: 02/24 89 54 47
Otevírací doba
denně 11.00–24.00
Počet míst
30 v restauraci + zahrádka
Druh kuchyně
středomořská, japonská
Platba kartou v
šech významných bank
Jídelní lístek
čeština, angličtina, němčina, francouzština, italština, ruština
Jazyková vybavenost personálu
angličtina, němčina, francouzština, italština, ruština
Původ nabízených vín
Morava (Kounice, Nový Šaldorf, Perná, Sedlec, Mikulov, Znojmo atd.), Francie, Itálie, Argentina, Chile
Hodnocení restaurace
Jídlo
19 bodů z 20
Obsluha
6 bodů z 10
Atmosféra
9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
5 bodů z 10
Celkem
39 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Carpaccio z marinovaného lososa s pórkovou slámou a zelenou chilli omáčkou 220,-
Jemná krémová polévka ze zahradních šneků a cukety s rajčatovou pěnou 180,-
Taštičky z mušlí sv. Jakuba ovoněné lanýži v humrové omáčce s restovanými liškami 380,-
Filet z candáta 450,-
Úhoř říční 780,-
Pstruh 280,-
4 krevety Black Tiger v pikantním kokosovém mléku s pečeným banánem a kari rýží 950,-
Langusta z akvária upravená podle přání každých 100 gramů 1000,-
Řecký guláš z chobotnice v lůžku z černých špaget 580,-
Výběr z vinného lístku
Tramín červený – Sedlec, ročník 1999, pozdní sběr
Frankovka – Miloš Michlovský, ročník 1997, kabinet
Vacqueyras Domaine des Ameleraies,
Côte du Rhône, ročník 1998