Menu Zavřít

Ve vyhnanství ze Silicon Valley

14. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Radomil Novák nesouhlasí s odůvodněním pražské centrály

Radomil Novák, bývalý šéf kanceláře CzechInvest v kalifornském Silicon Valley, považuje rozhodnutí pražské agenturní centrály o zrušení této kanceláře za kontraproduktivní. O ukončení její činnosti nebylo dle Nováka rozhodnuto na základě analýzy efektivnosti jednotlivých kanceláří, ale na základě osobních zájmů člena vedení agentury. Ta zrušení jedné ze dvou amerických kanceláří odůvodnila tím, že dotyčná filiálka dosud nezajistila žádný dokončený projekt. „Tvrzení, že kancelář v Silicon Valley neměla projekty a zástupce v Kalifornii byl pouze pověřen komunikací na projektech generovaných přes ústředí v Praze, je klamáním veřejnosti,“ uvedl Novák s tím, že obě letos zahájené investice technologických firem Solectron a Quadbase jsou v interní databázi CzechInvestu vedeny jako projekty generované zastoupením v Kalifornii a rozhodnutí dalších dvou firem v oblasti mikroelektroniky a softwaru očekává v nejbližším období.
„V roce 2006 kancelář v Silicon Valley generovala celkem 21 poptávek. Zhruba osmdesát procent jich bylo přímo spojeno s výzkumem, vývojem a službami,“ tvrdí Novák. Uznává však, že od konce roku 2000 do roku 2004 prožívalo Silicon Valley recesi v průmyslu informačních technologií.
„O to více zarážející je vyklízet pozice v době oživování IT průmyslu, v období rekordního počtu poptávek v oblasti vyspělých technologií a služeb a transformace České republiky na znalostní ekonomiku. Je to signál, že o technologicky vyspělé a inovační projekty nemáme zájem. Nebo na ně nejsme dostatečně připraveni,” tvrdí Novák.
K dalším argumentům pro zrušení zastoupení Česka na západním americkém pobřeží patří dle ředitele divize podnikatelských nemovitostí a investic CzechInvestu Michala Koryčánka skutečnost, že firmy, jež sídlí v Silicon Valley, mají převážně ústředí v jiném státě USA. „Nevhodné umístění pobočky vyplývá i ze skutečnosti, že několik měsíců po jejím otevření došlo k pádu akcií technologických firem a ke splasknutí internetové bubliny,“ doplnil Koryčánek.
CzechInvest hodlá na základě výsledků analýzy efektivnosti, kterou si agentura nechala vypracovat až po uzavření kalifornské kanceláře, rozhodnout o případném umístění druhého zahraničního zastoupení v USA. „Nově se připravuje ve spolupráci s CzechTradem vytvoření společných kanceláří. V některých státech totiž fungují zástupci obou organizací nezávisle na sobě. Spojením činností a vytvořením jedné kanceláře dojde k vyšší efektivitě a lepší prezentaci ČR,“ dodala mluvčí CzechInvestu Lucie Králová.
Agentura CzechInvest má centrálu v Praze, třináct regionálních kanceláří po celé České republice a sedm zastoupení ve světě: v Americe, Velké Británii, Německu, Belgii, Francii, Číně a Japonsku. Radomil Novák působil ve funkci generálního ředitele CzechInvestu v letech 2004 až 2005. Jako ředitel zahraničního zastoupení v Kalifornii v letech 2000 až 2003 a následně mezi roky 2006 a 2007.

  • Našli jste v článku chybu?