Menu Zavřít

VE ZNAMENÍ LIBERALIZACE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Energetika

V odvětví energetiky se uskutečnilo méně fúzí a akvizic než třeba v telekomunikacích či automobilovém průmyslu. Elektrárenské, plynárenské a uhelné společnosti zřejmě dosavadní vcelku příznivá situace odvětví zatím tolik nenutila, aby své síly urychleně spojovaly.

Energetická direktiva.

V Evropě je ke spojování jejich aktivit přimělo teprve vznikající konkurenční prostředí, které nastartovala energetická direktiva EU. Ta naplno rozjela liberalizaci trhu elektřiny a zemního plynu.

Energetická direktiva EU platí od července 1998 a vyžaduje, aby do roku 2002 třetina trhu elektřiny ve všech zemích unie byla přístupna zahraniční konkurenci, přičemž do konce letošního roku měla být otevřena zhruba čtvrtina trhu. V rámci této první etapy liberalizačního procesu dostali letos možnost vybrat si dodavatele velcí odběratelé, jejichž spotřeba přesahuje 40 gigawatthodin ročně.

Tímto způsobem se podařilo otevřít asi 26 procent trhu konkurenci, což už přineslo výrazné snížení cen elektřiny. Pro průmyslové velkoodběratele se od zahájení liberalizačního procesu snížila cena elektřiny v EU v průměru o čtyři procenta (zhruba stejně i cena plynu). Nejvíce z toho profitovali spotřebitelé v Německu, kde například společnost RWE Energie snížila cenu elektřiny velkoodběratelům zhruba o třicet procent.

Konkurenční prostředí na evropském energetickém trhu přinutilo v druhé polovině roku několik firem k ohlášení fúzí. Šlo především o spojení německých společností Veba a Viag (EURO 40/1999) a RWE a VEW (EURO 43/1999, 44/1999).

Energetické direktivě EU se budou muset brzo začít přizpůsobovat také středoevropské země. V roce 1997 polská vláda přijala zákon, podle kterého musí přirozené distribuční monopoly umožnit vstup do rozvodných sítí všem soukromým i státním výro bcům energie. V Maďarsku hodlá vláda umožnit některým společnostem kupovat elektrickou energii na volném trhu od ledna 2001. O transformačních krocích v energetice už jedná i slovenská a česká vláda.

MMF24

Liberalizace na pochodu.

Podle nejnovějších prognóz spotřeba i produkce energie v roce 2000 poroste, liberalizace evropského trhu bude pokračovat a prohlubující se konkurenční boj mezi energetickými společnostmi nejen v Evropě, ale v celém světě bude tyto společnosti nutit k dalším fúzím a akvizicím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).