Menu Zavřít

Večeře pod chrliči

7. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Kuchyně našich babiček je dnes zatracována nezaslouženě

Přiznám se, nedovedl jsem si na Vinohradech představit prostor tak „echt“ gotický, jaký kolikrát není k vidění ani ve stavbách opravdu středověkých. Navíc v tak ostrém kontrapunktu, jakým je prodejna automobilů ve stejném domě. Několikrát jsem byl ale ubezpečován nejen o slohově čistém interiéru a vydařené české kuchyni, takže návštěva tohoto podniku byla jen otázkou času. Ta situace nastala, když - syt již všemožných exotických lahůdek – zatoužil jsem po soustu prosté, ale chutné klasiky z receptáře paní Magdaleny. To byl impuls, který mne přivedl před vchod Restaurace U Sádlů, toho jména druhé. Vstupuji do vchodu domu, aniž bych byl sebeméně připraven na změnu za ním. Po pár krocích se prostředí změní a procházím nízkou kamennou chodbou zpevněnou trámovím. Několik stupňů dolů, míjím malou „trucovnu“ s jedním stolem a úzkými, střílnám podobnými průhledy a místnost se otevírá do rozsáhlého, dvoulodního sálu. V prvním, menším, dominuje podélný bar zdobený kružbami gotických oken. Mobiliář důsledně drží středověký vzhled a je jen těžko k uvěření, že pár metrů odtud hekticky tepe jedenadvacáté století. A což teprve hlavní prostor! Ve třech rovinách, rozdělen i dřevěným zábradlím, bohatě zaklenutý klenbami a vyzdobený zbrojí a praporci královských vojů. Ale je patrné, že jsme v čase, kdy se neválčí, kdy vládce zajistil pro zemi přechodné období klidu. Korouhve jsou nedotčené, zbroj nová a zjevně nepoužívaná. Všechno se blyští v mihotavém světle desítek svící, jimiž jsou bohatě opatřeny lustry, stoly i všechny výklenky. Barevné vitráže úzkých, špičatých oken vracejí odrazem do místnosti tisíce pestrých prasátek.
Usedám a kradí se rozhlížím, kdyže a odkud se přiřítí bujará cháska rytířská, aby si užila zdejších krmí a truňků. Přichází však číšník a předkládá to, co je v domě k mání. Tím mne vrací do dnešku a já si připomínám svůj záměr pojíst něco z dnes poněkud zatracované, vůbec ne však špatné kuchyně našich – tedy mých – babiček. Lístek mi k tomu dává habaděj možností a z rozsáhlé nabídky volím bramboračku a králíka na česneku. Protože jsem v českém středověku, dopřávám si i holbu řízné chmeloviny. Než však stačím omočit vous v husté pěně, jiný obsluhující přináší kotlík vroucí polévky, která o sobě dává vědět daleko předtím, než přistane přede mnou. Je hustá, tmavá a už svou vůní avizuje schopnost splnit očekávané. Totiž poctivou bramboračku, kterou může snad každý. Výrazný odér, kde se ve vedení celého sboru složek pere majoránka s houbami a kde podklad dokresluje zeleninový van, je sledován chutí vykrouženou ze stejných tónů. Houby a brambory dodají ten základní, mile selský charakter, karotka sousto přisladí, a celé doznívání opanuje, ovšem velice citlivě, ten tolik známý, tak často používaný a ne všemi stejně oblíbený punkt česneku. Spokojeně vyjídám i poslední kapky a těším se, že konečně mi bude dopřáno svlažit hrdlo zlatým ležákem. To sice mohu, ale zdejší obsluha mi moc prostoru nedává. Přestože se sál mezitím slušně zaplnil, ne sice královou panskou jízdou, ale mladými manažery z okolních kanceláří a personál má co dělat, předložením dalšího talíře mne poslali do „druhého poločasu“. Na klubáku velkosti turnajového štítu tvoří dominantu zkřížená králičí stehna, dozlatova upečená a s ještě se škvířícím tukem na povrchu. Opozici jim tvoří kotoučky bramborového knedlíku, apartně ozdobené čupřinou z hoblinek dohněda osmahlé cibulky. A špenát, naštěstí listový, je tím, co krmi dodává mladistvého vzhledu a vůně. V ústech se rozvine škála chutí tak široká, že ji buňky jen těžko definují. Knedlík, pevný, nerozvařený a jen zlehka slaný, drží ve svých mantinelech všechny další vstupy. Báječně připravený špenát, vedle své přirozené, trochu obhroublé chuti oživený opět patrnou stopu česneku, dodá výraz masu, kupodivu ne na troud vysušenému, jak je u této „zvěře“ časté. Stehna, bohatě protknutá slaninou, vypůjčila si od ní šťávu a ten českému strávníku tak sympatický opulentní výraz vepřového. Získává jím velmi dobře vyznívající dojem, zcela prostý častého nešvaru u tohoto druhu masa - suchého třepivého a jakoby dřevěného výrazu. Dobrý pocit graduje s tím, že celá kompozice ladí a ze žádné „sekce“ nezaznívají falešné tóny. Malou korunkou všeho je cibulka, která dokáže zvednout požitek z jídel tohoto druhu o jedno dvě patra výše. Zahraje si své, ale ne z cizího partu. Zdařilá ukázka toho, proč má česká kuchyně v našem jídelníčku své stálé místo. Ono to všechno na talíři, ač to vyhlíží těžce a velmi nedietně, není zdaleka tak odsouzeníhodné. Rozjařen, potěšen a hlavně rozjeden si dopřávám ještě dezert. Když se přede mnou objeví sluníčku podobné koule zmrzliny, zalité horkými malinami, poznávám, jak jsem chybil. Ne co do kvality. Zmrzlina je nepřeslazená a nechutná uměle a ovoce dodá živý, pikantní a lehce ordinérní výraz. Přesně to, co přece jen trochu těžším kalibrem předchozího pořadu unavené patro potřebuje. O chybě mluvím proto, že jsem hluboce přecenil své možnosti a zdaleka nezvládl celou porci toho sympatického hříchu, která mi byla naservírována.
Horko těžko jsem se popral ještě s kávou, a to jen proto, že byla báječná, a abych vůbec byl schopen odejít, musel jsem vložit razantní digestiv. Zatímco obhlížím, zda u některého ze stolů nekarbaní někteří z ozbrojenců císařových, vrchní mi „to spočítal“. Čtyři sta a osm korun, které požadoval, jsem obětoval s lehkým srdcem a pocitem, že já jsem ten, kdo na takové ceně vyzrál.

Středověká hospoda U Sádlů II Balbínova 22, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 222 252 411, e-mail: balbinova@usadlu.cz www.usadlu.cz

  • Otevírací doba: Po – Ne 11.00 – 01.00
  • počet míst: restaurace 120
  • kuchyně: převážně česká klasika
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, JAR, Portugalsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 53 body ze 60

KL24

Výběr z jídelního lístku: 100 g Selská tlačenka servírovaná na prkénku s cibulí a octem 45 Kč 3 dcl Krém s listovým špenátem a parmezánem 45 Kč 70 g Plovoucí krevetové taštičky s česnekovou omáčkou 110 Kč Velký těstovinový salát „Chlebák“ s tuňákem a vejci, chlebové krutony, citron 120 Kč 1 ks Pečený pstruh ve stříbrném zbroji (krevety, bylinkové máslo, žampion, tomat) 175 Kč 200 g Bramboráčky dle mistra kuchařského s restovanou zeleninou 85 Kč 400 g Staročeské nudle se šunkou a rokfórem (špagety) 115 Kč 1 ks Eliášovo posílení (vepřové koleno pečené na kmínu, obložené zelím) 195 Kč 150 g Relikviář (kuřecí řízečky v krkonošském těstíčku, majonézový přeliv) 135 Kč 200 g Svíčkové řezy na divoko s chřestem a křepelčími vejci 210 Kč 200 g Plněné masové závitky na jehle s drůbežími játry purkrabího Koniáše z Olbramovic 195 Kč Karlova palačinka s ovocem, zmrzlinou, likérem, šlehačkou a čokoládou 75 Kč

Výběr z vinného lístku: Znovín Classic sekt Brut / Demi 0,75 l 250 Kč Müller-Thurgau 2002 – malý vinař ing. Mádl 225 Kč Chateau Los Boldos Sauvignon Blanc - Chile 390 Kč Zweigeltrebe Rosé 2002 - Znovín 240 Kč Svatovavřinecké 1997, viniční trať Volné pole, obec Hostěradice 260 Kč Nederburg Paarl Cabernet Sauvignon - JAR 390 Kč Quinta dos Aciprestes Tinto 1999 - Portugalsko 650 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).