Menu Zavřít

Věda a technika

19. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Novinky z vědy, techniky a vzdělávání

Spolek Sisyfos
Kdo vlastně zabloudil? Desáté udílení Bludných balvanů „za matení české veřejnosti a za přínos k rozvoji blátivého myšlení“ spolku Sisyfos má své vítěze. Kromě tradičních zlatých, stříbrných a bronzových balvanů klub rozdal i jubilejní Diamantové arcibalvany, jež získal propagátor holotropního dýchání a výzkumník problematiky LSD na změněné stavy vědomí Stanislav Grof a astrolog Antonín Baudyš se synem.
Nevýročních, přesto zlatých kamenů se letos dostalo biotronikovi Tomáši Pfeifferovi za „proplétání esoteriky s byznysem“ a léčitelům Juliu a Beátě Patakyovým, kteří propagují pití moči. Pakliže ve většině případů bývají oceněni praví šarlatáni, v případě profesora MUDr. Stanislava Grofa, MD., PhD. je paušální odsudek jeho celoživotního bádání přinejmenším problematický. Někdy se totiž zdá, že spolek skeptiků kolem astronoma Jiřího Grygara si osobuje patent na pravdu a vědeckost, neboť je uzavřen čemukoliv, co přesahuje chápání postarších fyziků.

Popisek: Loni v říjnu dostal Stanislav Grof, lékař a psychiatr českého původu, ocenění Nadace Vize 97 z rukou exprezidenta ČR Václava Havla, letos na něj spolek Sisyfos uvalil arcibalvan

VUT Brno
Dárek pro Araby Otevřít se celému světu! S takovým heslem vtrhla do roku 2008 Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Stránky v angličtině či francouzštině sice už vlastní dnes kdejaká česká vysoká škola (třeba Fakulta informatiky Masarykovy univerzity zavedla i čínštinu), ale web v arabštině nemá kromě orientalistů jen tak někdo. Škola totiž úzce spolupracuje se syrskými kolegy. A pokud si přiložený screen nemůžete přečíst, možná jste jen zvolili špatný postup: zkuste to zprava doleva.
(Nálepka)
www.feec.vutbr.cz/arabic/

Bakteriologie
Miniláska na videu Chorvatským vědcům se podařilo nafilmovat kopulaci mezi bakteriemi, tedy přenos DNA jako nejelementárnější formu pohlavního spojení v přírodě. O první úspěšný obrazový záznam „mezibakteriálního sexu“ se zasloužil badatelský tým vedený Miroslavem Radmanem, který mimo jiné zjistil, že samčí bakterie mají „pohlavní orgán“ až pětkrát větší, než jsou samy. „Vytvořili jsme metodu, s jejíž pomocí ukazujeme přímý přenos DNA ze samčí bakterie do samičí a její umístění v chromozomu v reálném čase v jednotlivých buňkách,“ vysvětlil Radman. Výsledky byly publikovány v časopise Science.

Elektronika
Měřeno nanolaserem Nový laser od firmy Intel umí určit diagnózu pacientů analýzou molekul plynů obsažených v jejich dechu nebo přesně zjišťovat množství skleníkových plynů v atmosféře. Ramanovy kaskádové křemíkové lasery (na obrázku) snadno dosahují vlnových délek, jež jsou současnými komerčními lasery stěží dosažitelné. Intelu se podařilo rozšířit pracovní vlnovou délku laseru až na 1848 nanometrů. Křemíková technologie navíc značně snižuje náklady na výrobu.

WT100

Financování vědy
Topolánkův manévr Premiér Mirek Topolánek chystá převrat ve financování české vědy. Definitivní verzi reformy má připravit vládní rada pro vědu a výzkum, uvedl server Aktuálně.cz. Návrh má sjednotit všechny finance určené pro výzkum a rozdělovat je dle jednotných pravidel. Méně půjde na základní výzkum a více do aplikací objevů v ekonomické praxi. Vláda prý navíc bude hlídat, zda podniky vynálezy skutečně využívají. Tím se změní dosavadní systém, podle něhož finance na výzkum rozdělovalo celkem 22 rozpočtových kapitol. „Z devíti miliard korun, jimiž stát loni dotoval aplikace, přinesly nějaký užitek jen dvě miliardy,“ zdůraznil ředitel vládní rady pro výzkum Marek Blažka. Hodně peněz spolkl provoz úřadů a psaní vědeckých článků, přičemž v „hodnocení“ citací Češi ještě pokulhávají.

TABULKA:
Citováni podprůměrně Země / relativní citační impakt (RCI) za období 2002-06
Dánsko 1,42
USA 1,41
Německo 1,24
Francie 1,12
Maďarsko 0,97
Česko 0,75
Slovensko 0,59
Pramen: Úřad vlády ČR
Poznámka: RCI ukazuje, kolik citací připadne na jednu publikaci. Impakt srovnává výsledek země s citacemi průměrné vědecké práce ve světové databázi Thomson ISI. Nadprůměrná je země, která má RCI vyšší než 1.

  • Našli jste v článku chybu?