Menu Zavřít

Věda a technika

5. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Monitor

Ekologie
Katko, šetři tetřevy! A je to potvrzeno. Vědecky. Když si loni v lednu vyslechla lyžařka Kateřina Neumannová kritiku za vstup do zón šumavského národního parku, kde žije tetřev hlušec, neměli ochránci ještě silné argumenty o újmě tohoto ptáka. Nyní vědci v British Ecological Society’s Journal of Applied Ecology uveřejnili studii, jejíž závěr lze shrnout lakonicky. Lyžařská turistika zvyšuje u tetřevů stres, což škodí jejich zdraví a ohrožuje i rozmnožování. Jak to badatelé vyzkoumali? Ve výměšcích porovnávali hladinu hormonu kortikosteronu. „Manažerům středisek doporučujeme uchovat lesy s výskytem tetřeva nerušené a bez turistické infrastruktury,“ uvedl ornitolog Lukas Jenni.

Technologie
Pracujte i na Sahaře! Jistě jsou mezi námi workoholici, kteří by rádi s laptopem vyrazili i do nejodlehlejších koutů světa, leč nemohou se spolehnout na tamní zdroj elektřiny… Ty potěší koncept „solarbooku“, který vytvořil bělehradský designér Nikola Knežević ze studia Nikoladesign. Počítač je energeticky soběstačný - veškerou energii dodává sluneční panel, který lze i odpojit. Návrh přenosného počítače obsahuje též satelitní telefon a systém GPS, aby byli pracovití dobrodruhové nepřetržitě spojeni se světem.
(nálepka)Více na www.nikoladesign.com

Výdaje na výzkum
Pomalu a nejistě Výdaje na výzkum a vývoj v Česku sice v posledních letech rostou, stále však zaostávají za průměrem Evropské unie. Například v roce 2005 činily celkové výdaje na výzkum v ČR 1,42 procenta HDP, zatímco průměr 27 členských států EU byl 1,74 procenta. Vyplývá to ze zveřejněné Analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR, kterou vypracovala vládní Rada pro výzkum a vývoj. Značný náskok před EU mají USA a Japonsko, kde se výdaje v roce 2005 podílely na HDP 2,62, respektive 3,33 procenty. Daří se Finsku, kde tyto výdaje dosáhly 3,48 procenta HDP.

+TAB:
Byznys přebírá iniciativu Podíl na výdajích pro výzkum a vývoj v ČR
Veřejné zdroje 40,9 procenta
Podnikatelské zdroje 54,1 procenta
Pramen: analýza Rady pro výzkum a vývoj

ČVUT
IT fakulta na obzoru? Na Českém vysokém učení technickém v Praze se možná chystají změny. Koncem února, když studenti nesouhlasili s děkanovým odvoláním vedení katedry počítačů Fakulty elektrotechnické (FEL), prohlásil rektor Václav Havlíček, že zahájí jednání o odluce informatiky od FEL. „Vedení jsem odvolal kvůli krokům, které nesměřovaly k zájmům rozvoje fakulty elektrotechnické,“ řekl děkan Boris Šimák. Zaměstnanci prý v pracovní době připravovali vznik nové fakulty. O výuce informatiky se už na „Felu“ dlouho diskutuje. Část studentů chce omezit podíl fyziky.

WT100

Nanotechnologie
Mrňavé a biozlaté Kattesh Katti z University of Missouri oznámil objev zlatých nanočástic, jichž docílil užitím minerálů, sójových bobů a vody. Dle výzkumníků je využití „zlatěnek“ možné při léčbě a detekci rakoviny, ale i ve výrobě elektronických zařízení a v autoprůmyslu. Důležitost tkví prý v tom, že na rozdíl od dosavadních nanotechnologií, jež jsou syntetického původu a mnohé z nichž trápil neodhadnutelný dopad na životní prostředí, mají nové částice původ v přírodních zdrojích.

Hmmm… Gelem proti AIDS Na konferenci Microbicides 2008, jež se konala 24. až 26. února v Dilí, hovořili vědci o pandemii způsobené virem HIV, a jak jí předcházet zejména u žen, které jsou dle UNAIDS ohroženější skupinou než muži. Kromě kondomů se jako další řešení nabízí vaginální mikrobicid s obsahem antiretrovirálního (ARV) léku používaného při léčbě HIV pozitivních, který se aplikuje lokálně. Novinkou je tenofovirový gel ze skupiny testovaných mikrobicidů. Gel má dlouhodobější účinek, a proto nemusí být aplikován před každým stykem. Konečně budou mít svůj život v rukou nejen Afričané, ale i samy Afričanky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).