Menu Zavřít

Očkování a autismus: vědci vyvracejí tvrzení o škodlivosti vakcinace

16. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nová studie amerických pediatrů opět prokazuje, že očkování nemá vliv na výskyt autismu dětí, jak to tvrdí mnozí odpůrci vakcinace. Lékaři se snaží vyvrátit tento mýtus zejména poté, co před dvěma měsíci zemřelo v Kalifornii novorozeně na černý kašel, protože se jeho matka odmítla očkovat. Případy onemocnění černého kašle se množí také v České republice.

I když se dá smrtelně nebezpečné nemoci černého kašle předejít očkováním, mnoho těhotných matek se obává vakcíny. Tvrdí, že roste pravděpodobnost postižení dětí autismem.

Tento mýtus důrazně odmítají pediatři. Americký časopis Pediatrics zveřejnil studii, která prokazuje, že používání vakcíny proti černému kašli a dalším nemocem v těhotenství nezvyšuje riziko postižení dětí autismem. Výsledky ukazují, že podíl dětí postižených jednou z forem autismu je u matek, které byly očkovány, 1,5 procenta. U matek, které očkovány nebyly, je tento podíl 1,8 procenta. Studie zahrnovala údaje o 80 tisících dětí, které se narodily za poslední čtyři roky.

Lékaři věří, že výsledek studie přesvědčí odpůrce očkování, kteří jako jeden z argumentů odmítání vakcinace uvádějí riziko autismu u dětí. „Souvislost mezi očkováním a rozvojem autismu byla mnohokrát vědecky vyvrácena. Bohužel mylné představy stále vyvolávají obavy (z očkování),“ uvedl vedoucí studie Hung Fu Tseng z kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odškodnění pro očkované
České ministerstvo zdravotnictví chce do konce roku předložit vládě zákon o odškodňování újmy způsobené povinným očkováním. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) hodlá podle svých slov vyhovět doporučení ombudsmanky Anny Šabatové a zmírnit kritiku odpůrců očkování.
„Stát by měl přijmout i určitou odpovědnost, pokud vyžaduje povinné očkování, za případnou škodu nebo újmu na zdraví těch dětí, kde zkrátka očkování újmu způsobí, což se v některých případech děje,“ uvedl ministr. Zdroj: čtk

Výsledek studie přichází dva měsíce poté, co v Kalifornii zemřel novorozenec na černý kašel. Jednalo se o první případ úmrtí na tuto nemoc v Kalifornii od roku 2016. Při této příležitosti lékaři uvedli, že očkování matky během těhotenství by smrtelným následkům černého kašle zabránilo.

Americké úřady doporučují očkování matek ve třetím trimestru, první očkování dětí pak po druhém měsíci života. Účinnost očkování postupem let slábne.

Ve 40. letech 20. století černým kašlem onemocnělo ve Spojených státech každý rok 200 tisíc dětí a 9 tisíc jich zemřelo. V současnosti v Americe evidují 10 až 40 tisíc případů této bakteriální nemoci za rok, okolo 20 dětí zemře. Černý kašel je obzvlášť nebezpečný pro malé děti.

V České republice lékaři zaznamenávají návrat černého kašle, který byl považován za téměř vymýcený. Jedná se o stovky až tisíce případů. Záchvaty kašle mohou vést k nevolnosti, zvracení. Mohou trvat několik měsíců, dochází k vyčerpání organismu.

Československo patřilo mezi průkopníky celoplošného očkování. Od roku 1958 se očkuje proti černému kašli. Současné vakcíny jsou slabší, proto se doporučuje opakovat očkování i v dospělém věku. Klesající proočkovanost populace může výskyt nemoci zhoršit.

EBF24

Dále čtěte:

Trumpova „vakcína“: hnutí proti očkování ohrožuje zdraví celé Ameriky

Proti pandemiím chřipky. Google podpořil univerzální vakcínu

Svět má problém s rezistencí mikrobů na antibiotika. Nové léky chybí

Medikovaný vepř, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).