Rusko a vodka patří neodmyslitelně k sobě, není proto divu, že právě v Rusku vzniká jedna z nejlepších a nejvyhledávanějších značek tohoto nápoje – Russian Standard. Za jejím zrodem a vysokou kvalitou stojí ruský car a tým vedený světoznámým vědcem
V 19. století vládl v carském Rusku značný chaos, neboť za „vodku“ označoval svůj produkt, takzvanou samohonku, každý druhý domácí výrobce.
Přítrž tomuto stavu se rozhodl učinit car Alexandr III., který jmenoval vládní radu, jejímž úkolem bylo definovat recepturu pro výrobu kvalitní ruské vodky.
O tom, že carovi na výsledku velmi záleželo, svědčí fakt, že radě předsedal Dmitrij Ivanovič Mendělejev, otec periodické tabulky prvků a věhlasný odborník nejen v oboru chemie. Na základě vědeckého bádání se tak v roce 1894 podařilo identifikovat perfektní soulad mezi molekulami vody a molekulami alkoholu a vznikla závazná norma známá pod názvem Russkij standart.
Tato norma mimo jiné nařizovala používání kvalitní pšenice a nejjemnější ledovcové vody i vícenásobnou destilaci a filtraci přes dřevěné uhlí. Právě to jsou ingredience a kroky zaručující vyváženou chuť prémiové vodky Russian Standard.
Osvědčeného a nejpovolanějšími osobami formulovaného postupu, v němž se snoubí věda s přírodou, poctivé řemeslo s nejmodernějšími technologiemi a historie se současností, se drží i dnešní generace výrobců Russian Standard. Z Ladožského jezera ledovcového původu čerpají úžasně měkkou vodu s minimem nečistot, černozem ruské stepi pak dodává tu nejkvalitnější pšenici, která je základem unikátní chuti tradiční ruské vodky. V moderních podmínkách palírny v Petrohradě pak nastupuje důkladný proces až osminásobné destilace, na jejímž konci stojí perfektně čistá a jemná vodka.
Závěrečným a neméně důležitým krokem celého procesu je potom takzvaná relaxace, během níž destilát zraje a jednotlivé ingredience se propojují v dokonalou chuťovou harmonii.