Menu Zavřít

Velká jaderná revoluce

30. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Energetika

EBF24

PRAHA (zao) - Nejlidnatější země světa má nedostatek elektrické energie. Současná struktura elektráren už dlouho nevyhovuje rostoucím potřebám ekonomiky, a proto vláda chce do roku 2020 postavit třicet nových jaderných elektráren (viz str. 80). Předpokládaná hodnota celé investice je padesát miliard dolarů.
O lukrativní energetické zakázky se v Číně hodlají ucházet i české firmy. V Česku neexistuje společnost, která by byla schopná dodat na klíč byť i jen některou z podstatných částí elektrárny. Aktivity českých firem se tedy budou odehrávat na poli subdodávek velkým hráčům. Nicméně zkušeností v oboru mají české firmy dostatečné množství a mohou se na budování čínské energetiky podílet jako subdodavatelé.
Eminentní zájem má zejména Škoda Jaderné strojírenství. „Můžeme se prosadit svými výrobky, které nebude dodávat přímo konečnému uživateli do Číny, ale generálnímu dodavateli, což mohou být firmy, jako Areva, Westinghouse , Atomstrojexport,“ konstatuje Zdeněk Šimek, vedoucí prodeje pro západní Evropu a USA. Soudí, že případnou účastí v Číně Škoda získá přístup k novým technologiím i důležité reference. Reaktory takzvané vyšší třetí generace s vyšší účinností přeměny energie a nižšími nároky na palivo mohou být odrazovým můstkem pro další kontrakty, a to včetně českých. Za jaderné elektrárny Temelín a Dukovany totiž bude časem nutné hledat náhradu a logické i ekonomické řešení by bylo využít znalostí domácích firem, které se již na výstavbě moderních reaktorů vyšší třetí generace podílely.
České firmy počítají také s politickou podporou. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že vláda jejich obchodní zájmy v této oblasti nějak výrazně podporuje. O velkých energetických zakázkách Číňané jistě nerozhodli přes noc, přesto se při poslední české podnikatelské misi do Číny o jaderných technologiích, které může Česko nabídnout, nehovořilo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).