Menu Zavřít

Velká přetahovaná

13. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Za půl roku změnilo dodavatele proudu přes 70 tisíc domácností

Na českém trhu s elektřinou opět přituhuje, a to především v boji o zákazníky z řad domácností. Ti jsou dle obchodníků jednou z mála odběratelských kategorií, kde zůstaly zachovány slušné marže.

Podepíše i mrtvý Obchodníci s elektřinou se již několik měsíců předhánějí v předkládání akčních nabídek, třeba v podobě garance nejnižších cen elektřiny na trhu po dobu několika let. Teď však přešli do další fáze boje, do něhož zapojili i úřady jako Energetický regulační úřad (ERU) či Státní energetickou inspekci. Posledním takovým příkladem může být i stížnost ERU, jenž žehrá na to, že jeho konkurent ČEZ údajně brání odchodu zákazníků k jinému dodavateli proudu. Obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa upozornil, že se dominantní dodavatelé elektřiny snaží dlouhodobě znepříjemňovat přechod zákazníků ke konkurenci. „Poslední případ, kdy ČEZ odmítl výpovědi zhruba 1600 klientů, však považujeme za účelové jednání, které omezuje soutěž na trhu,“ uvedl Pokrupa. ČEZ se takovým nařčením brání a tvrdí, že postupuje dle platné legislativy. A že nejde jen o formální kontroly dle ČEZ, potvrzuje i skutečnost, že dostal výpověď podepsanou klientem, který byl již tři roky po smrti. Stížnost Centropolu na ČEZ lze ostatně považovat za odvetné opatření. Energetický gigant si totiž letos v dubnu stěžoval na nekalé obchodní praktiky některých konkurenčních obchodníků včetně Centropolu u Státní energetické inspekce. „Neseriózní aktivity na trhu s elektřinou letos gradují. Zákazníci nás častěji upozorňují na to, že se podomní obchodníci vydávají za naše zaměstnance anebo o ČEZ šíří nepravdivé informace. Klienti očekávají, že to budeme řešit,“ komentovala stížnost Zuzana Řezníčková, jednatelka společnosti ČEZ Prodej.

Úprk domácností Jen v kategorii domácností změnilo za prvních sedm měsíců letošního roku svého dodavatele elektřiny 70 824 odběratelů. Přitom za celý rok 2009 to bylo 54 089 domácností. Největší útěk domácností ke konkurenci nastal počátkem letošního roku, kdy jich změnilo dodavatele přes dvanáct tisíc. Úprk ke konkurenci nastal i u další kategorie – drobných podnikatelů. Těch jen v lednu letošího roku změnilo dodavatele takřka 22 tisíc. Situace se však v tomto segmentu klientů v průběhu dalších měsíců letošního roku uklidnila, kdy jich měsíčně změnilo dodavatele zhruba dva až čtyři tisíce, za období leden až červenec celkem 37 955. Změny dodavatelů nastaly i v kategorii velkoodběratelů, kam patří především velké průmyslové společnosti. Těch za stejný časový úsek změnilo dodavatele elektřiny něco málo přes jedenáct tisíc. Dle dostupných informací odcházejí domácnosti především na úkor velkých energetických firem, jako jsou ČEZ, Pražská energetika a E.ON. Naopak nejvíce nových klientů měl od počátku roku dle informací týdeníku EURO získat právě Centropol: více než 50 tisíc. Pražská energetika (PRE) nedávno uvedla, že jí od ledna do června uteklo ke konkurenci zhruba deset tisíc lidí. Zřejmě ne všichni klienti, kteří od Pražské energetiky odešli, své nové dodavatele potěší. Dle PRE totiž až 40 procent zákazníků, o něž firma přišla, představují společnosti a domácnosti, jež dlouhodobě dluží za dodávky elektřiny. Změnou dodavatele se snaží vyřešit své problémy. Pět až šest tisíc klientů měsíčně utíká od společnosti E.ON. O tisíce klientů přichází i firma ČEZ. Ta však nechce přesná čísla komentovat.
Konkurenci na trhu s elektřinou přiostřili nejen alternativní obchodníci, jako je firma Centropol, ale například také společnost RWE. Firma, jež se doposud věnovala hlavně obchodování se zemním plynem, na trh s elektřinou vtrhla letos v květnu, kdy zahájila masivní reklamní kampaň zaměřenou na domácnosti. K válce o klienty se schyluje i na trhu s další energetickou komoditou – zemním plynem. I proto, že s ním začalo nově obchodovat hned několik firem včetně ČEZ. Ke konkurenci přešlo za první letošní pololetí více než čtrnáct tisíc domácností, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku zhruba dvojnásobek.

CIF24

* TABULKA
Úprk drobných klientů**
Kolik maloodběratelů mění dodavatele elektřiny (počet změn za měsíc)

Měsíc* Maloodběr – domácnosti* Maloodběr – živnostníci, drobní podnikatelé
Leden* 12 088* 21 783
Únor* 7888* 3129
Březen* 9063* 2754
Duben* 10 770* 2232
Květen* 7914* 4744
Červen* 11 952* 1742
Červenec* 11 149* 1571
Celkem* 70 824* 37 955
Pramen: operátor trhu s elektřinou

  • Našli jste v článku chybu?