Restaurace Flambée dlouho patřila k nejvyšší špičce pražské gastronomie. Poté vrcholovou scénu zvolna opouštěla až 17. září definitivně zmizela z kulinářské mapy města, aby ji nahradil podnik nový.
V souvislosti s Flambée se v posledních letech hovořilo o spánku na vavřínech, zašlé slávě… Nechci na toto téma polemizovat. Rád bych však ukázal i revers této mince. Napočítal jsem bezmála čtyři desítky kuchařů a sommeliérů, kteří Flambée prošli a dnes znamenají to nejlepší, co je v pražské profesní extralize k mání. Odmítám přijmout obecně šířený názor o zhoršení její úrovně, kloním se k jinému vysvětlení. Podnik „jen“ zůstal, ať už z jakýchkoliv důvodů, stát. Jiní se chopili příležitosti, dohonili jej a předehnali, včetně zástupců zmíněné čtyřicítky profíků. S trochou ironie lze tedy říci, že Flambée vlastně zlikvidovala sebe samu.
Teď ale k nové restauraci na staré adrese. Krédem nového bosse Gabriele Felicianiho je heslo „Cucina di Essenze e Ingredienci“, a v jeho smyslu pracuje s jednoduchou kuchyní italského venkova. Díky onomu krédu ozdobil už deset restaurací celkem devatenácti michelinovými hvězdami. To je jistě znamenitá startovní pozice, nicméně ve městě, kde je italských restaurací snad více než českých, některé navíc opravdu výborné, nebude mít nic zadarmo. Na jakékoliv soudy je v tuto chvíli brzy. Z jednoho večera bylo lze zaznamenat než několik změn interiéru restaurace. Gabriele skrze ně učinila pár kroků z hloubi středověku k dnešku. Nad večeří samou a jejím průběhem spusťme v tuto chvíli oponu tolerance. Šlo o generálku, a ta je přece k tomu, aby se odladily všechny nedostatky a premiéra pak, aby v plném lesku odhalila vše, čím Gabriele přijel oslovit pražské mlsné. Přejme mu plný podnik.
Více na: www.gabriele.cz