Menu Zavřít

Velký návrat. Chrenek po 10 letech usiluje o ocelárnu u Katovic

17. 3. 2017
Autor: Třinecké železárny

Česká skupina Moravia Steel v čele s Tomášem Chrenkem se znovu zajímá o polské ocelárny Huta Bankowa miliardáře Romana Karkosika.

Tomáš Chrenek v sobě nimroda nezapře. Umí čekat, až se jeho cíl ukáže a bude mít příležitost ho dostat. Po deseti letech je znovu u jednání o koupi polské ocelářské firmy Huta Bankowa. Polskou firmu, která leží severovýchodně od Katovic, už přitom chtěl koupit před deseti lety.

Záměr prodat ocelárnu Huta Bankowa oznámil polský miliardář Roman Karkosik, do jehož skupiny Alchemia ocelářská firma náleží. V oznámení polské burze, kde se akcie Alchemie obchodují, uvádí, že „chce prodat veškeré podíly v Hutě dvěma subjektům z ocelářské branže“, a kvůli tomu nyní vykupuje akcie.

Podle ekonomického listu Puls Biznesu je nejpravděpodobnějším zájemcem česká skupina Moravia Steel/Třinecké železárny, kterou ovládají Tomáš Chrenek, Evžen Balko, Mária Blažková a Ján Moder. Třinečtí byznysmeni už nyní s polskou ocelárnou obchodují. „Nebudeme to nijak komentovat,“ lakonicky uvedla tisková mluvčí holdingu Petra Jurásková. Chrenek a spol. už v roce 2007 firmu málem koupili. Kvůli nařízení Evropské komise ji tehdy musel prodat indický ocelářský obr ArcelorMittal.

České byznysmeny tehdy porazil současný majitel Roman Karokosik, který zaplatil 67 milionů eur (1,8 miliardy korun podle současného kurzu eura). Karkosik je jedním z nejbohatších Poláků. V médiích vystupuje málo a tvrdí, že „obchodům sláva moc neprospívá“. Huta Bankowa tvoří 39 procent tržeb jeho skupiny Alchemia, což v roce 2016 bylo zhruba 1,4 miliardy korun. Podle oznámení z burzy má být smlouva o prodeji uzavřena do 30. dubna letošního roku.

CIF24

Dále čtěte:

Ocelová města v ohrožení: vyžene Brusel těžký průmysl z Evropy?

Zadusí, nebo pomohou? Europoslanci rozhodnou o těžkém průmyslu

Ocelárna, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).