do Itálie vkráčela krize zcela specificky
Zatímco svět si zachraňuje své banky a automobilky, Italové mají svůj vlastní problém. Tamní vláda aktivizovala všechny možné zdroje, aby zachránila výrobce parmezánu. Vynikající tradiční doplněk špaget, penne, fettuccine a všech možných jiných druhů těstovin má totiž namále. Zdá se, že nyní existuje už jen jediné možné řešení. Italská vláda se pro něj rozhodla a Velký sýrový bailout spatřil světlo světa. Z erární kasy Italové zaplatí padesát milionů eur za výkup sta tisíc bochníků parmezánu o celkové hmotnosti 3 500 tun a na účet daňových poplatníků uspořádají pro bezdomovce zdarma přístupnou gigantickou sýrovou párty. Budoucnost tradičního italského sýra je totiž v ohrožení. Klesající poptávka donutila výrobce snížit ceny až pod výrobní náklady. Ty se pohybují kolem 8 eur za kilogram, přičemž tržby výrobců nyní dosahují úrovně pouze 7,4 eura za kilogram.
Do ofenzivy vůči vládě se však pustili také výrobci buvolí mozzarelly, jejíž prodeje klesly za poslední rok o osmnáct procent. Italská vláda již výrobcům mozzarelly pomoc nepřímo přislíbila. Nyní by se měli přidat ještě výrobci prosciutta, aby italští bezdomovci neutrpěli nevyváženou stravou (pr)újmu.
Lepším řešením nežli několikanásobný bailout vynikajících pochoutek by však bylo, kdyby Berlusconi a spol. zaplatili jejich výrobcům výlet do Čech. Objevili by zde trh, kde by se zcela jistě po finanční stránce zahojili, a zdejší nadšenci středomořské kuchyně by ještě vydělali. Nebo by je alespoň přešla chuť někoho nakopnout, když italské ceny, pohybující se kolem osmi eur za kilo parmezánu, srovná s cenami našich obchodníků.