Menu Zavřít

Velmi dlouhé Velikonoce

29. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Škoda Auto

ebf - tip - debata

PRAHA (ČTK, han) - Škoda Auto omezila minulý týden kvůli neuspokojivé situaci na světových trzích výrobu zhruba o dva tisíce vozů. Toto omezení výroby představuje asi polovinu denní produkce automobilky. Doma zůstala ve čtvrtek a v pátek přibližně čtvrtina z 24 tisíc zaměstnanců automobilky, což se projevilo především v Mladé Boleslavi. Pobočných závodů ve Vrchlabí a Kvasinách se útlum dotkl jen částečně.
Na přesných podmínkách odstávky ve Škodě se písemně dohodli v polovině března zástupci firmy s odboráři v rámci kolektivního vyjednávání. Výsledkem dohody získali lidé ve vybraných provozech ucelené pětidenní pracovní volno spojené s velikonočními svátky. Podle firmy i odborářů byla dohoda přijatelným kompromisem. Firma již omezila výrobu na několik dní na začátku letošního roku.
Omezení výroby se ve skupině Volkswagen, kam Škoda patří,
netýkalo pouze mladoboleslavské automobilky. Německý koncern zastavil ve čtvrtek výrobu také v provozech v Moselu, Emdenu, Bruselu a Bratislavě. Cílem bylo snížit produkci zhruba o patnáct tisíc vozů.
Opatření tohoto druhu přitom zřejmě letos koncern Volkswagen nezažil naposledy. „Poptávka na klíčových trzích v západní Evropě a USA od loňska klesá, vyhlídky pro letošek nejsou lepší,“ řekl na březnové výroční konferenci Bernd Pischetsrieder, který tento měsíc vystřídá u kormidla společnosti Ferdinanda Piëcha. Experti očekávají, že bude úzkostlivě tlačit na snížení nákladů a zvyšování produktivity práce. Ta loni přinesla Volkswagenu přes klesající prodeje aut úspěch - koncern zvýšil meziročně obrat o 6,5 procenta na 88,54 miliardy eur, také zisk po zdanění vzrostl na 2,93 miliardy eur, což je o 300 milionů více než předloni.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).