Od předminulého víkendu probíhá na sociálních sítích zajímavý experiment.
Posouval se pokaždé s tím, když Andrej Babiš bezmyšlenkovitě měnil či vydával další a další opatření před možným šířením pandemie. Velké trable způsobila nařízení nejen hostinským, ale především pivovarům. Zrušit ze dne na den prodej sudového piva a ze sta procent využívat pouze láhve a plechovky, zvlášť když neexistuje potřebná obchodní síť, není jen tak. A pivovary proto vymýšlejí, jak se dostat za svými pijáky. Nejčastější řešení jsou každodenní rozvozy láhví nejen do obchodů, ale především přímo do domů.
Pivaři teď mají jedinečnou šanci nechat si až ke dveřím dovézt pivo téměř z celé republiky, přímo z pivovaru a navrch za velmi rozumné peníze (především tedy ve srovnání s cenami pražských pivoték). Ovšem i když jde o sebevíc sympatické gesto v duchu hesla „podpoř svého sládka“, dlouhodobě samospásné to pro minipivovary není. „Obvykle prodáváme 85 procent piva v sudech, 15 procent v láhvích. Tedi dokážeme prodávat jen pět procent výroby“ popisuje Ondřej Husák, jednatel lounského Rodinného pivovaru Zichovec, který zaměstnává dvacítku lidí. „Nemáme takové prodejní kanály jako velcí, je to taková z nouze ctnost, abychom vůbec udrželi podnik nad vodou“ pokračuje Husák.
Potíž je, a nejen v Lounech, že sládci se na přelomu února a března začali připravovat na jaro, kdy začíná být velká žízeň, a proto mají plné ležácké tanky piv s omezenou trvanlivostí. Neřeší se tedy jen to, jak zajistit budoucí distribuci, ale nyní hlavně způsob, jak zavčasu dostat ven všechny hotové ležáky či ejly ještě předtím, než se zkazí.
Sudové? ohrožený druh
Nepříjemné dny teď zažívají i velcí hráči.
Třeba podle Markéty Ježkové, mluvčí Budějovického Budvaru, nyní plnění sudů jede jen z 30 procent. „Pořád nám částečně funguje export“ vysvětluje Ježková to, že národní pivovar zatím sudování nezastavil úplně. A rychle dodává, že vaření i kvašení zatím probíhá naplno, protože v Budějovicích stále počítají se zahájením hlavní sezony před Velikonoci.
S novou situací se perou i v západních Čechách, kde také dochází ke změnám.
„Během víkendu jsme zrušili rozvoz tankového piva. Prodej sudového piva v tuto chvíli pokračuje“ vysvětluje Zdeněk Kovář, mluvčí Plzeňského Prazdroje.
„Netroufáme si v této chvíli uvádět nějaká konkrétní čísla. Samozřejmě se dá očekávat, že se prakticky zastaví prodej čepovaného a sudového piva“přidává Denisa Mylbachrová, mluvčí Pivovarů Staropramen. „O která balení a typy piva bude největší zájem, to uvidíme v průběhu dalších dní“dodává.
Pozitivní je, že současné potíže ukazují, jak dobré vztahy uvnitř českého craftu fungují. Někteří výrobci - například královédvorský Tambor - těm menším nabídli, že u nich mohou lahvovat své pivo.
Víc než kdy jindy teď platí: Dej Bůh štěstí! #
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz