Rakousko je zemí veltlínských vín. Odrůda, která s velikou převahou a s více než třiceti procenty ploch vede žebříček v zemi pěstovaných sort, je nejúspěšnější ve spolkové zemi Niederösterreich, v níž je veltlínem osázena téměř polovina rozlohy všech vinic. Zejména v oblasti Weinviertel vycházejí tato vína jako typická, odrůdově čistá a jedinečná. I přestože se ve výčtu nejlepších vín Rakouska roku 2005, jak jej zveřejnil respektovaný časopis Falstaff, nejlépe umístil veltlín z Wachau. Tato odrůda je také zatím jedinou, která nese apelační označení, a to právě ve Weinviertelu.
Pepřovito-paprikové tóny, živá podpora kyselinek a svěží, zhusta lehýnce drobnou perličkou podpořený dozvuk, to jsou typické znaky rakouských veltlínských. Samozřejmě lze narazit i na vína obsažná, širokého spektra, často v predikátních kategoriích. Dokonce se objevují i jako naleželá archivní nebo nově i bariková. Díky novým technologiím umějí vinaři z odrůdy původně neširokého chuťového spektra „vydolovat“ z hroznů veškeré prvky, které veltlínům dodávají na šíři, rozsahu škály i tělnatosti.
Agilní firma Milana Žíly MBM, sídlící v Blatné, nabízí až překvapivě širokou nabídku produktů devíti rakouských vinařů, jichž je přímým dovozcem. Mezi nimi figuruje také renomovaný sklep rodiny Pfafflovy. Jméno, které se za pětadvacet let existence tohoto vinařství postupně dostalo mezi špičku v zemi. I jeho silnou stránkou jsou právě veltlíny.
Goldjoch Grüner Veltliner 2004 R&A Pfaffl. Barva světlého zlata s prosvítajícími zelenkavými valéry, jiskřivě čirá a jasná, takový je první signál, jaký víno vysílá. V kytce se vedle typických kořenitých akcentů objevuje i hroznovitý nádech a stopy jižního ovoce. Chutí patří tento veltlín k těm obsažnějším. Za základní pepřovitou notou se vzápětí otevírá mazlivý vstup tropického ovoce, lehké jablečné doteky a již patrný vstup hroznovité nazrálosti. Toto vše je neseno živoucí přítomností uměřených kyselinek vzhůru, ke svěžímu, dlouhému, příjemnému doběhu. Vydařené víno z těch moderněji pojatých, širších a líbivějších.