Menu Zavřít

Veolia pomáhá životnímu prostředí, vědě i vzdělávání

3. 12. 2018
Autor: Euro.cz

Skupina Veolia Česká republika poskytla od roku 2000 na nejrůznější projekty celkem více než 1,5 miliardy korun

Skupina Veolia Česká republika poskytla od roku 2000 v rámci své společenské odpovědnosti (CSR) na stovky projektů v oblasti vědy, výzkumu, inovací, vzdělávání, ochrany životního prostředí, při podpoře seniorů a dětí či při vytváření nových pracovních míst celkem 1,5 miliardy korun. Má v tomto směru ale i další plány. O tom jsme hovořili s Evou Kučerovou, ředitelkou společnosti pro komunikaci a marketing pro střední a východní Evropu i místopředsedkyní správní rady Nadačního fondu Veolia.

* » Veolia je v České republice u veřejnosti spojována především s vodou. Ve skutečnosti je váš záběr daleko širší. Jakým segmentům trhu se u nás dnes věnujete?

Vodě, ale i teplárenství a energetice a nově odpadovému hospodářství. Tyto obory jsou určitým způsobem propojené a věnují se významným zdrojům současného světa. My se v rámci toho snažíme pečovat o přírodní zdroje, obnovovat je a recyklovat tak, abychom je uchovali pro udržení dobrého životního prostředí a pro budoucnost.

* » Společnost Veolia prošla před několika lety zásadní proměnou. V návaznosti na to formulovala svých devět klíčových závazků udržitelnosti s cíli do roku 2020. Jak se vám daří k těm cílům přibližovat?

Přidali jsme se k závazkům udržitelnosti, které vyhlásila OSN. Na globální úrovni jsme se zapojili do boje proti změnám klimatu a ochraně i obnově přírodní rozmanitosti. To úzce souvisí i s našimi českými závazky, u nichž spolupracujeme s místními samosprávami, abychom poskytovali služby nezbytné pro zdravý rozvoj populace. A pak máme závazky vůči našim zaměstnancům, u nichž podporujeme jejich iniciativy a nápady. Existuje proto pro ně i vzdělávací Institut environmentálních služeb.

* » Co si má ale člověk představit pod tou „udržitelností“?

V našem případě je to zjednodušeně řečeno „lepší život“.

* » Lepší život pro koho?

Obecně pro celou českou společnost a v rámci některých projektů i pro sociálně slabší skupiny obyvatel. Podmiňujeme to tím, že se tak má dít v lepším životním prostředí. Dohromady je to ta celosvětově vzývaná udržitelnost, na kterou jste se ptal. Vycházíme z toho, že v roce 2040 bude žít na světě o miliardu lidí víc. Budou žít především ve velkých aglomeracích. Musíme se proto zamyslet nad tím, jak budeme žít a jak mají firmy jako Veolia pomoci tomu, aby lidé důležité zdroje nevyčerpali a nezničili.

* » Jak funguje vaše spolupráce s politiky, neziskovými organizacemi a občanskou společností? Je to v souladu, nebo každý míří trochu jiným směrem?

Spolupracujeme úzce s českým ministerstvem životního prostředí a zahraničí a snažíme se vycházet vstříc i zájmům měst a obcí v České republice. Vzpomínaná udržitelnost si ale vyžaduje dlouhodobé projekty, takže musíme mít s partnery i dlouhodobé smlouvy. Pokud se bude v tomto směru něco neustále měnit a nebudeme v souladu s partnery, stanovených cílů nedosáhneme.

* » V ratingu na poli udržitelnosti Top odpovědná firma, který sestavuje aliance Byznys pro společnost, obdržela Veolia za rok 2018 dvě ceny. Za co konkrétně to bylo?

Velmi pyšní jsme na „zlato“ v kategorii Odpovědná firma v komunitě, což jsou projekty na místní úrovni, které pomáhají řešit aktuální problémy. Tam uspěl náš projekt Stále s úsměvem – Aktivně po celý život, který realizuje Nadační fond Veolia od roku 2015. Za čtyři roky jsme podpořili 90 projektů za 6,3 milionu korun. Podporujeme seniory prostřednictvím jejich vzdělávání a pohybových či sportovních aktivit. Výsledky jsou po celé republice velmi působivé. A stříbrnou cenu jsme získali v celkovém hodnocení všech firem.

* » Nadační fond Veolia existuje už 15 let, jak se vybere smysluplný projekt, aby to nebyl jen výstřel z děla a pak nic?

Dnes je to daleko sofistikovanější než v minulosti. Jdeme v Nadačním fondu třemi směry. Poskytujeme „minigranty“ na dobrovolnické aktivity našich zaměstnanců, z nichž se podporují prospěšné projekty v jejich bezprostředním okolí. Pak už zmiňovaní senioři a třetím projektem je Startér, který pomáhá vytvářet nová pracovní místa v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V jeho rámci bylo celkově vytvořeno už téměř 2300 pracovních míst, které byly podpořeny částkou 107 milionů korun. Jen letos jsme rozdělili 4,4 milionu mezi 76 projektů a díky tomu sto lidí získalo práci. To vidíme jako mimořádně smysluplné.

* » Závažným problémem současnosti je péče o vodní zdroje. Dnes se o tom v souvislosti se suchem hodně hovoří i u nás. Vy máte v tomto směru několik velkých projektů. Jakých?

Vlastníme pokročilé technologie, které dokážou vodu recyklovat způsobem, aby byla využitelná jak v průmyslových závodech, tak například i na golfových hřištích a jinde. Společně s ekology máme také unikátní projekt Mokřady – Vraťme vodu přírodě. Ty z naší krajiny vymizely, i když mohou představovat přirozenou zásobárnu vody a mají mimořádnou schopnost vodu zadržovat, například v období záplav. Pohlcují i nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší. Pouhý jeden čtvereční metr plochy mokřadu umí zadržet až 900 litrů vody, tedy mnohem více než umělé vodní nádrže. Zdánlivě zbytečné mokřady tak našemu zemědělství i celému hospodářství mohou přinášet užitek ve výši miliard korun.

* » Objevily se i informace o projektu Katlov, který je dílem známého cestovatele a rybáře Jakuba Vágnera. Jak se na něm podílí Veolia?

Vybudovali jsme tam speciální čistírnu odpadní vody a úpravnu pitné vody. Projekt u rybníka Katlov nedaleko Kutné Hory by měl v budoucnosti sloužit pod vedením Jakuba Vágnera jako vzdělávací středisko pro děti i turistický cíl s opět obnovenými funkcemi živé přírody. Společně mu říkáme „biodiverzitní laboratoř“.

* » Vše, o čem hovoříme, logicky souvisí také s vědou, výzkumem a inovacemi. Jak se angažujete v tomto směru?

Jsme partnerem prestižních cen Česká hlava a České hlavičky, které podporují výjimečné projekty na poli vědy a výzkumu. „Hlavičky“ pak hodnotí pozoruhodné nápady našich středoškoláků. Cenu společnosti Veolia v akci Česká hlava letos získala Ivana Mejdrová z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd za výzkum skupiny enzymů, které v našich buňkách ovlivňují řadu důležitých procesů. Její výzkum by mohl pomoci při léčení některých nemocí.

* » Slyšel jsem, že bude založen i speciální fond na podporu české vědy. Toho se také účastníte?

Generální ředitel skupiny Veolia pro střední a východní Evropu Philippe Guitard se před několika týdny sešel s českým premiérem Andrejem Babišem a jednalo se o tom. Rádi na českou vědu a společenskou odpovědnost dál přispějeme.

* » Celý současný život je úzce propojený s moderními technologiemi. Podle expertů nás budou stále více ovlivňovat takzvaná smart zařízení. Co v tomto směru můžeme od vás očekávat?

Veolia má mnoho originálních patentů, protože bez nejmodernějších technologií bychom nemohli konkurovat ostatním. Takovou výkladní skříní ve smart technologiích, které si budou moci lidé přímo osahat, je stará vodárenská věž v Kladně, kterou teď rekonstruujeme. Stane se z ní obří prosklený multifunkční objekt, který bude využívat nejpokročilejších technologií 21. století pro řízení a prezentaci vodárenských procesů. Její nejvyšší patro bude otevřeno i pro veřejnost, což je v této oblasti novinka. Bude zde mimo jiné možné prožít 3D zážitek na téma biodiverzita. Podobné smart projekty plánujeme i pro Hradec Králové a Prahu.

* » Čekají nás tedy v budoucnosti kvůli technologiím zásadní změny?

Určitě. Vše se bude zdokonalovat, zrychlovat, digitalizovat, budou se více šetřit všemožné zdroje, bude se více recyklovat, budeme ohleduplnější k přírodě. Tím jsme zpět u té udržitelnosti. A některé věci budou pro každého daleko jednodušší. Například dodavatel i spotřebitel, ten druhý pomocí aplikace na mobilním telefonu uvidí, kolik jste doma spotřebovali vody. Podle toho ihned poznáte, zda zbytečně neotáčíte kohoutkem s tak vzácnou surovinou. Technologie změní dál náš každodenní život a my věříme, že k lepšímu.

CIF24

O autorovi| Viliam Buchert, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?