Menu Zavřít

Věřím ve volný trh

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Česko půjde ještě hodně nahoru, říká zakladatel a šéf společnosti Saxo Bank Kim Fournais

Když v Dánsku zmíníte jeho jméno, většina lidí hned bude vědět, o koho se jedná. Spoluzakladatel Saxo Bank Kim Fournais má ve své domovině téměř statut mediální celebrity. Není to náhoda. Během deseti let se mu podařilo vytvořit globální investiční banku, která je svého druhu patrně nejmladší na světě.

EURO: Jak se vám to podařilo, zvlášť v Dánsku, které není právě baštou kapitalismu? FOURNAIS: To je opravdu dlouhý příběh. Především: když jsme začínali, nebyli jsme ještě investiční banka, ale jenom brokerská společnost. Společně s partnerem Larsem Christensenem jsme se v tomto druhu byznysu pohybovali už dlouho a nelíbilo se nám, že na dánském kapitálovém trhu byla malá konkurence. Ceny se kvůli tomu držely hodně vysoko a my měli za to, že to dokážeme změnit. Startovali jsme hodně skromně, s velmi malým rozpočtem a jen sto tisíci dolarů základního kapitálu. Začali jsme pracovat na platformě pro on-line obchodování, kterou jsme spustili v roce 1998. Technologie, kterou se nám podařilo vyvinout, je vlastně základem našeho úspěchu. Zároveň se ale snažíme udržet na našich trzích fyzickou přítomnost, také proto máme pobočku v Praze.

EURO: Je pro vás český trh důležitý? FOURNAIS: Stále důležitější. Mám vaši zemi moc rád, Praha je úžasná, i venkov je okouzlující. Zároveň tu ale máte velmi schopné talenty pro byznys. Naše klientská báze velmi slušně roste, i když vám bohužel nemůžu prozradit přesná čísla.

EURO: Kde všude dnes Saxo obchoduje? FOURNAIS: Nejsme čistě Evropská banka, máme pobočky v Tokiu, Sydney, Singapuru nebo Hongkongu. Další kancelář otevíráme v Panamě, což bude náš první průnik do Jižní a Střední Ameriky. Ve Spojených státech je to trochu problematické, tam fyzicky přítomní nejsme, ale Citibank je tam naším hlavním partnerem. Jeho privátní klienti obchodují pomocí naší platformy.

EURO: Pokud vím, nechtěli jste se podílet na záchranném balíčku, který pro banky připravila dánská vláda. Jak jste vlastně přežili finanční krizi? FOURNAIS: Ano, to je pravda. Žádnou vládní půjčku jsme nepotřebovali, navíc se nám právě nelíbila představa, že by se vláda pletla do našeho podnikání. My jsme dokonce zaplatili příspěvek, aby se ony půjčky mohly uskutečnit, ale sami jsme z nich nečerpali. Krizí jsme prošli velmi dobře, nikomu jsme totiž nepůjčovali peníze. První pololetí letošního roku bylo dosud naším nejlepším, za šest měsíců jsme vydělali víc než za jakýkoliv předchozí rok.

EURO: Rozumím tomu dobře, že jste vládě pomohli při záchraně vaší konkurence? FOURNAIS: Bohužel to jinak nešlo. V Dánsku to funguje tak, že když se vláda rozhodla zachránit některé banky, ty ostatní se musely na jejich záchranu složit. Je to dost neobvyklé. Pokud podnikáte v nějakém odvětví a vaši protivníci jsou neúspěšní, není zrovna normální, abyste musel platit za jejich chyby. Nám se to samozřejmě nelíbilo, je to socialistické řešení, které navíc pokřivuje trh a neumožňuje nastavit zdravou konkurenci mezi bankami tak, aby z toho profitoval celý stát.

EURO: Opravdu to nezní moc smysluplně… FOURNAIS: Naši politici na začátku krize prohlásili: nebojte se, garantujeme všechny peníze, které máte uložené v bankách, nic se jim nemůže stát, vláda za ně ručí. Potom ale poslali účet všem bankám na trhu. Celé to začalo v Irsku. Když Irové garantovali bankovní vklady ve všech bankách, zbytek Evropy musel postupovat aspoň podobně, jinak by všichni klienti přesunuli své peníze do Irska a německé, francouzské a další banky by zkrachovaly. To řešení není dobré obecně, klientům tím vlastně říkáte, že se nemusejí zajímat o to, jestli je jejich banka dobrá.

EURO: Zmínil jste, že rok 2010 pro vás byl velmi úspěšný. Měli jste také problémy. Dánským tiskem prošly informace o tom, že vaše platforma obsahuje chyby a připravuje klienty o peníze. Konkrétně toto obvinění vznesla portugalská firma Fortune. FOURNAIS: V tomto případě šlo o menší brokerskou firmu, které se na trhu příliš nedařilo a její klienti proto přišli o spoustu peněz. Samozřejmě se jim to nelíbí a dávají to hlasitě najevo. Fortune argumentuje tím, že je to chybou naší obchodní platformy, s níž pracují. Naše vina to ale není. Obchodní platforma Saxo je v tomto ohledu nejlepší na světě a oni si na ní obchodovali sami za sebe. Už dva roky na nás svalovali vinu a prohlašovali, že se budou soudit. K tomu se ale nikdy neodhodlali, protože v rukou nemají vůbec nic. My jsme zažalovali je, aby přestali lhát. Oni však odmítli přijmout předvolání, takže musíme jít se žalobou přímo do Portugalska, a to celou věc dost zdržuje. Z toho jasně vyplývá, že jim nejde o pravdu, jinak by se soudnímu sporu nebránili.

EURO: Některé články ale rozhodně nevyznívaly tak jednoznačně. FOURNAIS: Většina dánských novinářů bohužel nemá zrovna velký rozhled. V Dánsku je Saxo poměrně politickou záležitostí v tom ohledu, že bojuje za volný trh. Věříme, že abychom mohli mít skutečný stát blahobytu, musíme nejdřív vybudovat zdravé podnikatelské prostředí. To ale v Dánsku není zrovna populární pohled, takže tisk vyvinul velké úsilí, aby dal prostor lidem, kteří nás nemají rádi.

EURO: Podobné obvinění ale vznesl i další váš bývalý klient, libanonský investor Charbel Nader. Také jeho jste zažalovali. Zdá se mi ale trochu sporné žalovat někoho za to, že říká svůj kritický názor. FOURNAIS: Je to dost podobná situace. Představte si, že se snažíte dělat dobrý a poctivý byznys a jeden z vašich klientů přijde a v médiích z vás udělá téměř kriminálníka. Pořád dokola opakuje, že se s vámi bude soudit, ale nakonec to nikdy neudělá. A proč to neudělá? Kdybych si myslel, že jste mě připravil o deset milionů eur, opravdu bych na nic nečekal a zažaloval vás. Oni tomu ale sami nevěří, a proto o tom jen mluví. A my chceme, aby přestali lhát a poškozovat naši reputaci a jediný způsob, jak to udělat, je zažalovat je. Charbel Nader také naši žalobu nepřijal, takže musíme s celou kauzou jít do Libanonu a Švédska, odkud tento obchodník pochází. To samo o sobě je dost absurdní a může za to dánský právní systém. Kdyby se něco takového stalo ve Velké Británii, tito lidé by už dávno prohráli spor a dostali velkou pokutu.

EURO: Promítl se nějak váš negativní mediální obraz do vašich obchodů? FOURNAIS: Naše klientská báze roste od začátku roku 2009, rosteme rychleji než kdy dříve, nikdy jsme nevydělávali tolik peněz. Z toho vyvozuji, že poctiví lidé, kteří nás znají, u nás pořád zůstávají. Kdyby něco z těch řečí v médiích byla pravda, asi by ta čísla vypadala jinak. Proto mě to koneckonců také tolik irituje. Našeho byznysu se to zatím tolik nedotklo.

EURO: Přesto veřejné mínění v Dánsku vám teď příliš nefandí. Sociální demokraté dokonce v parlamentu prosazovali odebrání vaší bankovní licence. FOURNAIS: Sociální demokraté nás opravdu nemilují. Možná je to tím, že se nám obchody tolik daří. Ta obvinění, která se poslední dobou objevila, jsou opravdu směšná. Máme unikátní obchodovací platformu, několikrát za sebou jsme vyhráli ocenění nejlepší brokerské banky na světě v oblasti měnových derivátů a s žádnými klienty jsme neměli problém. Uvedu to na příkladu. V Dánsku funguje speciální komise, která přijímá stížnosti bankovních klientů. My jsme v zemi podle zobchodovaného kapitálu druzí největší ze všech bank, ale ze 1300 stížností, které se loni u nás nashromáždily, se pouhé tři týkaly Saxo Banky.

EURO: Politici vůbec ovlivňují trhy stále častěji, nejen dánští sociální demokraté. Co si myslíte o regulacích finančních trhů, které na celém světě přitvrzují? FOURNAIS: Je jasné, že na finančním trhu se v uplynulých letech odehrálo mnoho špatného. Souhlasím s tím, že některé banky se nechovaly tak, jak měly. Pokud se politici budou snažit donutit je, aby hrály podle pravidel, bude to velmi těžké a bude to trvat velmi velmi dlouho. Ty politické kroky se ale svým charakterem dost liší v různých částech světa. Je například dost odlišné, co dělají politici v Dánsku ve srovnání se zbytkem Evropské unie.

EURO: Ptám se ale spíš na to, co dělají politici dnes. FOURNAIS: Příliš nesouhlasím s dnešní politikou kvantitativního uvolňování (pozn. red. – zvyšování objemu peněz nákupem vládních dluhopisů centrální bankou), které se rozmáhá v ještě větší míře než dřív. Tím se jen přesunují státní peníze z jedné složky do druhé tak, abyste banky nutili operovat s levnými a krátkodobými půjčkami. Jsem pro volný trh – trochu jako váš prezident Václav Klaus. Myslím, že ani jemu se to nelíbí. Není to cesta, jak docílit dynamického finančního sektoru. Zároveň ale sleduji, jak se vody kolem plánované úpravy bankovních pravidel Basel III náhle zklidnily. Samo o sobě je dobré mít dobře kapitalizované banky a nově navrhované opatření nejsou zrovna tvrdá.

EURO: Navrhl byste tedy tvrdší pravidla? FOURNAIS: To zase netvrdím, spíš si myslím, že to teď není až tak důležité. Finanční sektor je nejregulovanější odvětví na světě, a přesto se staly ty katastrofy, které se staly. Přidáním dalších a dalších regulací se problém nevyřeší, ten se vyřeší spíše regulací kvalitnější a důslednější. Najít chyby není tak těžké. Když někdo používá tak obrovskou finanční páku, jako to dělala Lehman Brothers, nejde to zkrátka přehlédnout. Pokud nějaký klient Saxo Banky obchoduje na burze s padesátinásobkem svých vlastních prostředků, jednoduše vidíme, že provádí velmi riskantní operace.

EURO: Takže myslíte, že finanční krize byla chybou těch, kteří ji měli vidět přicházet? FOURNAIS: Regulátoři a politici to měli vidět, ale nezvládli to. A když to začalo jít špatně, začali se hledat viníci mezi šéfy velkých bank, jako by celý sektor byl úplně zkažený. Přitom funkční ekonomika potřebuje efektivní finančnictví, aby mohla všechny ostatní pohánět. Dnes naopak existuje tendence zavalit ho spoustou nových daní, a ty potom rozdělit mezi obyvatele. A to není dobré.

EURO: Teď ale nehovoříte o obecné situaci v Evropě. Například česká vláda mluví spíše o drastických úsporných opatřeních, a to samé se děje i v mnoha dalších zemích… FOURNAIS: Také musím říct, že ve vašem případě jde o velmi chytrý přístup k věci. To je také důvod, proč Česká republika půjde ještě hodně nahoru, zatímco Dánsko se bude dál potápět. Máme nejhorší růst ekonomiky v OECD, navíc stále zpomaluje a nezdá se, že by to něco mohlo změnit. Problémy valíme stále před sebou, a pokud naši politici něco neudělají, budou mít ještě velké potíže s jejich řešením. Lidé, kteří u nás vedou ty nejúspěšnější firmy, dostávají za svou snahu stále méně peněz a jednoho dne se zkrátka sbalí a odejdou někam jinam. Svou zemi miluji, myslím, že by mohla být velmi úspěšná, má k tomu všechny dispozice, ale zrovna teď se o ni velmi bojím.

EURO: Těžko také očekávat, že jako vlastník banky budete bojovat za vyšší daně… FOURNAIS: Dánské království má dnes, pokud vím, nejvyšší daně na světě a zároveň jeden z nejpomalejších růstů. Možná je tam jistá spojitost, nemyslíte?

EURO: Saxo se hodně orientuje na obchod s měnami. Myslíte, že přežije euro? FOURNAIS: Myslím, že nějaký čas určitě ano, ale nemyslím si, že to je dobře. V evropských ekonomikách jsou příliš velké rozdíly a vládám to zároveň nedovoluje devalvovat měny, což by právě teď potřebovaly.

EURO: Doporučil byste Česku usilovat o přijetí evropské měny? FOURNAIS: Mimo eurozónu je vám podle mě dobře. Já se vůbec nedívám na Evropskou unii zrovna vlídně. Myslím, že myšlenka volného trhu, volného pohybu a společného vládnutí je skvělá, ale když se podíváte na realitu, vidíte Evropskou komisi, která dnes vymýšlí nové daně. Vidíme více byrokracie a málo flexibility. A hlavně celou unii ovládá myšlenka socialismu. Po roce 1989 to vypadalo, že budeme žít ve svobodném světě, ale socialismus se nám vrátil skrze Evropskou unii, přesně jak to říká Václav Klaus.

EURO: Zdá se, že máte pro našeho prezidenta pochopení. V Česku ale bývá často kritizován… FOURNAIS: Jsem si jist, že každý má svou temnou stránku, ale Václav Klaus posunul vaši zemi o velký kus dopředu během privatizace. Jistě se mohly stát chyby, ale byli byste radši, aby se místo jeho myšlenek uchytili ty sociálnědemokratické? Váš prezident je unikátní charakter a my bychom potřebovali víc takových politiků.

WT100

Kim Fournais (41)

Původně studoval technický obor, ale později se uchytil ve finančním sektoru, kde vystřídal několik pozic. Společně se svým kolegou Larsem Seierem Christensenem založili v roce 1992 investiční společnost Midas, která měla pouhých pět zaměstnanců. Během několika let získala firma Midas bankovní licenci a přejmenovala se na Saxo Bank. V současné době zaměstnává více než 1300 lidí. Na začátku roku 2010 měla banka účetní hodnotu deset miliard dánských korun (přes 30 miliard českých korun).

  • Našli jste v článku chybu?