Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Kancléřčin maraton

16. 2. 2015
Autor: čtk

Německá kancléřka je silná žena, na tom se shodnou všichni: jak její obdivovatelé, tak i odpůrci. Když člověk nahlédne do zákulisí práce Angely Merkelové, je téměř neuvěřitelné, co všechno tahle šedesátnice vydrží.

Německý časopis Fokus přinesl podrobné shrnutí jednoho únorového týdne kancléřky a rozepsal její harmonogram se všemi aktivitami, které absolvovala kvůli vyjednávání míru na Ukrajině. Je z něj jasné, že obyčejní smrtelníci život této nejmocnější ženě Evropy nemusejí závidět. Za sedm dní Merkelová absolvovala tuto trasu: Berlín–Kyjev–Berlín–Moskva–Mnichov–Berlín–Washington–Ottawa– Berlín–Minsk. To vše téměř beze spánku a s přesuny mezi časovými pásmy.

Vypětí na hranici lidských možností ale politička zvládá. Její schopnost koncentrace prý dokonce roste zároveň s tím, jak velké má před sebou výzvy. A že jich teď nebylo málo. V Rusku s Vladimirem Putinem navíc musela kromě únavy odolávat i množství vodky. Ta je nedílnou součástí tamních diplomatických setkání (a hned několik druhů vodky se podávalo i na posledním jednání v Minsku, jak ukázaly fotky zveřejněné na Twitteru).

Pro kancléřství ostatně nejde o novou zkušenost. Jeden z předchůdců Merkelové Konrad Adenauer, který v roce 1955 jel do Moskvy vyjednávat o návratu německých válečných zajatců, přikázal všem účastníkům své výpravy vypít před schůzkou olej kvůli lepší odolnosti vůči alkoholu. I tady má ale Angela Merkelová velkou výhodu: alkohol zvládá s přehledem. Podle jejích spolustraníků ho dokáže vypít velké množství, aniž by to ovlivnilo její úsudek. V politice vlastnost k nezaplacení. Kancléřka k tomu všemu nepotřebuje ani při svém náročném programu žádnou velkou pomoc, třeba kufry si zvládá zabalit sama. Na jejím příkladu je jasné, že člověk musí mít pro vysokou politiku i genetické vlohy a hlavně nesmírnou odolnost vůči stresu.


Čtěte také:

EBF24

Merkelová: Vyzbrojení Ukrajiny by Putina nezastrašilo. To je realita

Minsk: Ukrajina je jednotná, v neděli zavládne příměří

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).