Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Konec letního času i Posselta

30. 5. 2014
Autor: čtk

Jsme Strana, protože jsme strana. Jsme pro zrušení letního času a zákaz práce lidem do 30 let (měli by si užívat). Volební právo mají mít lidé od 12 do 50 let (ti starší nás nevolí). To je ukázka programu německé strany Partei, tedy „Strana“.

Je důkazem toho, že i Němci mají smysl pro humor: její zástupci teď totiž budou díky voličům sedět v Evropském parlamentu. Úspěch Strany ale nebyl jediným překvapením eurovoleb: k urnám letos přišlo v Německu více než 48 procent voličů a po letech tak dokonce vzrostla volební účast, jež od roku 1979 dlouhodobě klesala. Z 65 procent v roce 1979 na 43,3 v roce 2009. Zajímavý je pak ohlas na protievropská témata.

V Německu se díky nim do Evropského parlamentu vyšvihla Alternativa pro Německo AfD, která rok po svém založení získala sedm procent. Zato CSU sázka na kritiku Evropské unie nevyšla. Strana ztratila osm mandátů. Po dvaceti letech tak z Evropského parlamentu odchází sudetoněmecký předák Bernd Posselt, který antievropský kurz své CSU kritizoval: „Strana se musí k Evropě jasně přihlásit místo toho, aby si hrála na lehčí verzi AfD,“ řekl Posselt pro Fokus.de.

Snahu CSU konkurovat v protievropské politice AfD doslova přirovnal ke snaze „přesmrdět tchoře“. To evidentně nelze. CDU-CSU totiž zaznamenala historicky nejhorší výsledek v evropských volbách.


Čtěte také:

MMF24

Pravda: Beze smyslu pro realitu

Evropský tisk hovoří o eurovolbách jako o politickém zemětřesení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).