Menu Zavřít

VETERINÁŘ U MOTORŮ

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jan Černý

PRAHA – Z někdejšího významného českého politika se stal šéf pojišťovny. Jan Černý (42), který byl mimo jiné ministrem pro místní rozvoj v Tošovského vládě, je nyní místopředsedou představenstva a generálním ředitelem První české servisní pojišťovny se sídlem ve Zlíně (předsedou představenstva a majoritním akcionářem je zlínský podnikatel Ladislav Samohýl, většinový vlastník společnosti Samohýl Motor Holding).

Je absolventem Vysoké školy veterinární. Před revolucí působil ve Státní veterinární správě v Českém Brodě a na začátku devadesátých let si v tomto středočeském městě zřídil soukromou veterinární praxi. Od roku 1992 do poloviny roku 1998 byl členem Poslanecké sněmovny, nejdříve za ODS, poslední půlrok za Unii svobody. Od roku 1992 do roku 1996 byl předsedou zemědělského výboru, později jeho místopředsedou. Svého času byl předsedou parlamentní vyšetřovací komise ve věci privatizace Poldi Kladno.

KL24

V době nejtěžší krize ODS, od 16. prosince 1997 do 19. ledna 1998, byl předsedou jejího poslaneckého klubu. Ve stranickém sporu se přimkl k „atentátníkům a Klausovu partaj opustil. Poté byl od 2. ledna 1998 do 22. července 1998 ministrem pro místní rozvoj v Tošovského vládě.

Janem Černým řízená pojišťovna se zabývá výhradně oblastí havarijního pojištění vozidel. Bývalý politik říká, že je se svou prací spokojen. „Po vrcholné politice se mi určitě nestýská. Nyní se daleko více než dříve stýkám s každodenní realitou, s problémy, které trápí podnikatele. Člověku to změní priority, říká Černý. V Unii svobody je pouze řadovým členem.

  • Našli jste v článku chybu?