Menu Zavřít

Rozsáhlá novela veterinárního zákona zasáhne chovatele, farmáře i trh

2. 11. 2017
Autor: pixabay.com

Od 1. listopadu 2017 nabývá účinnosti jedna z nejrozsáhlejších novel veterinárního zákona v jeho historii. Přináší řadu změn zejména směrem k chovatelům psů a provozovatelům útulků pro zvířata s cílem usnadnit kontroly těchto zařízení a omezit existenci problémových chovů. Malým zemědělcům prospěje liberalizací pravidel pro provádění domácích porážek a také rozšířením možností přímého prodeje jejich produkce.

„Chovatelé, kteří chovají pět a více fen starších 12 měsíců budou muset, až na výjimky jasně stanovené zákonem, počínaje zítřkem povinně hlásit tuto skutečnost příslušné krajské veterinární správě. Tato povinnost by měla pomoci v boji proti nelegálnímu množení psů v nevyhovujících podmínkách,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Čipy budou nutné za dva roky

Současně Semerád zdůrazňuje, že novela veterinárního zákona od 1. ledna 2020 ukládá povinnost označovat povinně psy čipem. Tato právní úprava by měla být prvním krokem v rámci komplexního řešení problematiky označování a centrální evidence psů v ČR.

Zákon nově přináší také registrační povinnost pro útulky pro zvířata. Tuto povinnost v současné době provozovatelé útulků nemají a veterinární dozor často o existenci těchto zařízení neví, což do značné míry komplikuje možnosti pro kontroly těchto zařízení.


Přečtěte si více o ilegálních chovech

Přirozeností život klonovaných psů zrovna neoplývá.


Při vlastních šetřeních SVS a kontrolách prováděných na základě podnětů od občanů přitom v některých případech bývají zjišťovány vážné nedostatky, v některých případech se jedná dokonce o týrání zvířat.

Úleva pro drobné chovatele

Drobní chovatelé skotu budou moci nově na svých farmách porážet pro spotřebu ve své domácnosti kusy ve věku až do 72 měsíců. Dosud byla tato hranice 24 měsíců.

Před porážkou skotu a farmově chovaných jelenovitých již nebudou muset žádat o povolení krajské veterinární správy, ale bude stačit tuto událost nejméně tři dny předem pouze ohlásit.


Novinky čekají i na rybáře:

Stát chce sjednotit časy pro lov ryb. Rybáři se bojí zmatku

 Rybář, ilustrační foto


Zajímavý vývoj zaznamenal názor SVS na rozdávání produktů z domácích porážek. Ještě před dvěma dny správa tvrdila, že výslužkou bude možné obdarovat osoby blízké podle občanského zákoníku, tedy příbuzné v přímé řadě. Následně ale veterináři přizpůsobili své pojetí výkladu ministerstvu zemědělství. Produkty ze zabijaček se tak budou moci rozdávat prakticky libovolně. Rozhodně je však nebude možné prodávat na trhu.

Trhy a prodej ze dvora

Na trzích bude nyní nově možné po vyšetření proškolenou osobou prodávat ulovenou drobnou volně žijící zvěř, jako jsou zajíci či bažanti. Až dosud byl podobný prodej možný pouze přímo spotřebiteli, prostřednictvím maloobchodní prodejny či registrovaného maloobchodního zařízení.


Přečtěte si o selhání klonovaných psů na Sibiři:

Neschopné klony: korejští psi ze zkumavky na Sibiři kolabovali

Trojice klonovaných psů z jihokorejských laboratoří Sooam Biotech během listopadového předání do rukou ruských psovodů.


Malé množství živočišných produktů známé pod označení prodej ze dvora, budou zemědělci moci prodávat v některých případech také přímo do restaurací a jídelen.

Možnost uplatnit produkty ze dvora se rozšiřuje na území celé ČR. Menším chovatelům krav a zejména koz finančně i administrativně ulehčí výrazné snížení frekvence povinných vyšetření mléka.

Poslední podobně rozsáhlá novela veterinárního zákona proběhla v roce 2011. Podklady pro aktuální novelizaci byly sbírány již od roku 2013. Samotný legislativní proces probíhal od roku 2015.

ebf - tip - debata

Jaké další změny přináší 1. listopad 2017:

Zákon o EIA se dočkal novely. Posuzování se má zrychlit

Dohoda o provedení práce: od listopadu ji už nemůže mít každý

Začíná čas zimních pneu: Češi přezouvají zodpovědněji než Němci

 Pneumatiky Nexen


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).