Menu Zavřít

Větrná energie: Jediný byznys, který v Řecku nepálí krize

22. 5. 2016
Autor: Clément Bucco-Lechat, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Zřejmě jediné odvětví, které v Řecku nepociťuje důsledky tamní krize, je větrná energetika. Výkon a počet větrných elektráren, s podporou vlády, neustále roste. A očividně ještě několik let bude, protože tamní banky, které jsou jinak při poskytování úvěrů opatrné, se sektor nebojí financovat.

„Je to jediné odvětví, které nikdy nepocítilo pokles, i když také mělo své potíže,“ řekl agentuře Bloomberg Ellie Kakoullou z řecké banky Alpha Bank. „Větrná energetika je jediný sektor, který banky financují neustále od pádu Lehman Brothers, skrze řeckou krizi až do dnešní doby.“

V jihoevropské zemi se počet větrných elektráren a jejich výkon neustále zvyšuje. Podle dat Řecké asociace pro větrnou energii (HWEA) byl ke konci loňského roku celkový výkon větrných mlýnů 2,08 gigawattů. Co se týče podílu na spotřebě elektrické energie, představuje to necelých 16 procent, mírně pod průměrem EU, před pěti lety to bylo kolem deseti procent.

Růst bude podle všeho pokračovat. Řecké banky momentálně připravují financování výstavby větrných elektráren o výkonu 1,3 gigawattů. Jedná se celkem o 50 projektů do roku 2018 v hodnotě až dvou miliard dolarů (přes 48 miliard korun). Příkladem je farma na ostrově Svatého Jiří, kde největší řecký producent větrné energie Terna ještě letos dostaví elektrárny s výkonem 73 MW.

Děje se tak v době, kdy finanční sektor je dlouhodobě v problémech, podle ECB potřebuje velká řecká čtyřka 14,4 miliard eur nového kapitálu. Banky musí odepisovat špatné úvěry, které momentálně dosahují neuvěřitelných 100 miliard eur (z 900 miliard v celé eurozóně) a při poskytování nových půjček jsou obezřetné.

Vývoj instalovaného výkonu větrných elektráren

 Vývoj větrné energetiky v Řecku. Zdroj: Hellenic Wind Energy Association Zdroj: HWEA

Banky na větrných elektrárnách oceňují především to, že jejich byznys plán je na několik let přesně naplánován a vzhledem k podpoře státu relativně jistý. „Pro financování je to jeden z nejatraktivnějších a nejbezpečnějších sektorů. Rizikovost je velice příznivá, je v něm dostatek peněz a velcí hráči,“ tvrdí Kakoullou. „Probíhá boom a dalších pět až deset let bude.“

Řecká vláda silně podporuje obnovitelné zdroje energie. Ministerstvo garantuje, že veškerá vyrobená energie z těchto zdrojů bude koupena. Zelené elektrárny tak stále jedou na plný výkon. Obnovitelnou energetiku navíc v zemi chtějí podpořit Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Přečtěte si, jak chce Evropská komise snížit závislost ruském plynu:

Obrat? Brusel chce podporovat jadernou energetiku

Německá jaderná elektrárna Isar

Čtěte dále:

Na chvíli zelení. Němci si vystačili s obnovitelnými zdroji

KL24

Britský jaderný megaprojekt mohou Francouzům vyfouknout Číňané

Čínští vědci chtějí získávat energii z deště

  • Našli jste v článku chybu?