Menu Zavřít

Více než slova! Více ze života! …více z Eurotelu!

13. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Generální ředitel Terrence Valeski zřejmě dostával 50 milionů korun ročně.

Způsob a výše odměňování zahraničních manažerů v Eurotelu za Valeskiho éry jsou dle informací týdeníku EURO jedním z důležitých bodů, které má prověřit forenzní audit. Tisková mluvčí Eurotelu Diana Dobálová sice odmítla poskytnout k odměnám Valeskiho a dalších takzvaných expatů jakékoli bližší informace, ale jejich podezřelost nepřímo potvrdila, když uvedla, že byly předmětem postakvizičního auditu. „Tato oblast byla součástí standardního postakvizičního auditu a v případě, že by v budoucnu vznikly jakékoli pochybnosti ohledně správnosti postupu společnosti, budou podrobeny dalšímu zkoumání. Více informací k této záležitosti však prostřednictvím médií nebudeme poskytovat,“ sdělila mluvčí Dobálová. Jeden z vysokých manažerů Českého Telecomu, který byl ochoten poskytnout informace k tomuto případu pouze pod podmínkou utajení svého jména, však uvedl, že způsob odměňování sedmi zahraničních manažerů zkoumá v rámci forenzního auditu společnost PricewaterhouseCoopers a že vyšetřování stále probíhá. Generální ředitel Terrence Valeski, finanční ředitel Robert Bowker, technický ředitel Niels Mikkelsen, ředitel provozní divize Alexander Paul Long, ředitel Business Development Justin R. Stockton (mimochodem Valeskiho zeť), marketingová manažerka Zeynep Gündüz a kontultant ASP Development Mark Grondin nebyli totiž placeni přímo z Eurotelu, ale zprostředkovaně přes maďarskou společnost Trigo Property Management. Z oficiálních údajů (z výroční zprávy Eurotelu za rok 2002) vyplývá, že z Eurotelu do Triga šlo jen za rok 2002 přes 120 milionů korun. Od letošního roku potom na zprostředkovatelský post místo Triga nastoupila společnost Cento Limited, registrovaná v daňovém ráji na Isle of Man. Smlouvu s firmou Cento podepsali za Eurotel Jaroslav Kubišta a Luboš Bórik (nyní pracuje pro společnost Penta Finance) až v březnu 2004, tedy v době, kdy bylo zřejmé, že Valeskiho éra skončila.

Padesát mega pro Terriho.

Platy zmíněné sedmy byly odstupňované do čtyř kategorií:
1. generální ředitel
2. výkonní ředitelé
3. střední management (na úrovni vedoucího oddělení)
4. konzultant či projektový manažer.
Byly založeny na denní bázi a vysoce převyšovaly platy českých manažerů na obdobných pozicích v Eurotelu. Základní plat (tedy bez cílových prémií či nákladů na pronájem velkého bytu v centru Prahy v Pařížské ulici, služební vůz nebo mobilní telefon) Terrence Valeskiho mohl dosahovat výše padesáti milionů korun ročně, tedy zhruba čtyři a půl milionu korun měsíčně. Mzda výkonných ředitelů byla přibližně ve výši čtyřiceti procent generála, střední manažer dostával dvacet procent a konzultant necelých deset procent. Týdeník EURO má k dispozici kopie smluv o najímání zahraniční pracovní síly, které uzavřela společnost Eurotel postupně se společností Trigo Property Management a Cento Limited. Z nich vyplývá, že Eurotel za výše zmíněné expaty platil od 5120 amerických dolarů denně za generálního ředitele až po 400 dolarů za konzultanta.Výkonný ředitel (například finanční či technický) stál 1810 dolarů denně a manažer střední úrovně přišel na 990 dolarů denně. Jakou část této sumy si ponechával zprostředkovatel jako svoji provizi, se týdeníku EURO nepodařilo zjistit. Nicméně vzhledem k tomu, že Trigo bylo stoprocentní dceřinou společností Eurotelu - jak je uvedeno v maďarském obchodním rejstříku - je pravděpodobné, že v Trigu zůstávala jen nepatrná část vyplácené sumy na režijní náklady spojené s formálním během této firmy. Pokud zůstávala v Trigu větší suma, je otázka, k čemu byly tyto peníze určené.
Komu patří společnost Cento, registrována na Isle of Man, není známo, ale také odpověď na tuto otázku by měl přinést forenzní audit. Pokud bude firma Cento propojena s Eurotelem, pak by se tato informace měla objevit i v jeho výroční zprávě. Jako byl ve výroční zprávě za rok 2003 popsán vztah s Trigem: „K 20. prosinci 2001 Společnost získala 1stoprocentní podíl v maďarské společnosti s ručením omezeným, Trigo Global Services Ltd. (´Trigo“) za jeden milion korun. Tato dceřinná společnost se zabývá poskytováním zaměstnanců pro Společnost. Dceřinná společnost splňuje pro daňové účely podmínky zahraniční investice v Maďarsku a jako taková je zdaněna zvýhodněnou daňovou sazbou tři procenta.” Trigo Property Management změnila v září 2002 jméno na Trigo Global Services.

Třikrát víc než dost.

O základním platu ve výši padesáti milionů korun ročně pro generálního ředitele či dvaceti milionů ročně pro finančního ředitele oslovení headhunteři říkají, že je výrazně nad obvyklým platem lidí na obdobných pozicích v České republice. „Pokud měl Valeski opravdu padesát milionů ročně základního platu, tak byl asi nejlépe placeným manažerem v Čechách a na Moravě,“ uvedl Jan Bubeník, společník headhunterské firmy Bubeník Partners.
Bubeník tvrdí, že plat topmanagementu v České republice se pohybuje v rozpětí mezi třemi až deseti miliony korun ročně, a to základního platu plus bonusů. Další z headhunterů, který se pohybuje na trhu v telekomunikacích, a nepřál si proto zveřejnit své jméno, uvedl, že „plat sedm a půl milionů korun ročně je tak konkurenceschopný, že uspokojí více než osmdesát procent nejlepších finančních ředitelů v republice.“ On ani Bubeník tedy nevidí rozumný důvod, proč měl Eurotel třeba za finančního ředitele Roberta Bowkera platit třikrát tolik.
Rozdíly mezi platy expatů a českých manažerů sice existují, ale z hlediska firem již ztrácejí logiku. Na naprostou většinu pozic je možné najmout české manažery, jejichž schopnosti a kvalifikační předpoklady se plně vyrovnají jejich zahraničním kolegům v českých službách. „Tyto rozdíly jsou dány historicky, protože zahraniční manažeři, kteří šli do Prahy, požadovali nejen sumu, kterou by si vydělali doma, ale ještě příplatek za to, že jdou pracovat do východní Evropy,“ uvedl Bubeník. Proč však firmy na to stále přistupují? Výše citovaný headhunter z telekomunikací říká: „Musíte se podívat, kdo zahraniční manažery najímá, a nesmíte přeceňovat strategické záměry firem. Občas se prostě jen potřebují zbavit neschopného manažera a uplacírovat ho někde daleko. A tak mu najdou místo v zahraničí.“

Ošidit stát na pojistném.

Předmětem smlouvy se společností Trigo Property Management, kterou za Eurotel podepsali Alexander Winkler a Jaroslav Kubišta, a jež platila od počátku roku 2002 do konce roku 2003, bylo najímání zahraničních manažerů pro českého mobilního operátora. Důvod k uzavření smlouvy ale musel být jiný, neboť manažeři již byli najati a měli smlouvy s Eurotelem. Takže se jen změnil tok peněz na jejich bankovní účty. Místo přímo z Eurotelu šly přes Trigo, respektive Cento. Pravděpodobně se tímto způsobem bohatě placení manažeři chtěli vyhnout povinnosti vůči českému státu odvádět pojistné a možná i daň z příjmu. Druhým motivem mohla být také snaha utajit výši jejich příjmů před českými kolegy.
Jeden z manažerů Českého Telecomu, který si nepřál zveřejnit své jméno, k vyplácení Valeskiho a jeho lidí přes Trigo a Cento řekl: „Takovéto struktury se normálně vytvářejí v době, když společnost zakládáte. Zajímavé je, že v případě Eurotelu byla vytvořena nejen dlouho po jeho založení, ale dokonce až po najmutí zahraničních manažerů. Valeski měl nejprve smlouvu s Eurotelem, která mimochodem nebyla vypovězena, a teprve potom s Trigem a Centem. Zdá se, že chtěli utéct ze zdravotního a sociálního pojištění. Pro Eurotel to však nyní představuje významné riziko při potenciální kontrole finančním úřadem.“ Manažer soudí, že služeb firmy Cento Limited využívá Eurotel dosud.

ebf - tip - debata

Trestní oznámení ve vzduchu.

Terrence Valeski musel Eurotel opustit letos na jaře a jeho odchod byl spojen s velmi emocionální přestřelkou s generálním ředitelem mateřské společnosti – Českého Telecomu – Gabrielem Berdárem. Důvěryhodné informace týdeníku EURO říkají, že Američan byl sice vyhozen i se zlatým padákem ve výši 620 tisíc dolarů (tedy zhruba šestnáct milionů korun), ale zároveň byl upozorněn, že na něj bude podáno trestní oznámení.
Valeski současnou mocenskou situaci v Českém Telecomu a Eurotelu a politickou situaci v České republice vyhodnotil tak, že není bezpečné vracet se z dovolené zpátky do Prahy. Zůstal ve Spojených státech a na konci července se stal předsedou představenstva firmy Sonim Technologies, sídlící v San Mateo v Silicon Valley. Tato kalifornská firma, která vznikla v době boomu Nové ekonomiky v roce 1999, vyvíjí technologie pro komunikaci mobilních telefonů. Na rozdíl od Eurotelu není zisková a je financována z peněz institucionálních investorů, kteří společně firmě přinesli 50 milionů dolarů. Naposledy dle firemní tiskové zprávy nalili do Sonim hotovost letos v únoru. Sonim Technologies není obchodována na burze a její finanční výkazy nejsou na internetu přístupné.

Deset otázek, na které mluvčí Eurotelu Diana Dobálová neodpověděla 1. Proč si Eurotel pořizoval dceřinou společnost Trigo Property Management?
2. Proč Eurotel najímal a platil zahraniční manažery přes firmu Trigo Property Management, a nikoli přímo?
3. Nešlo v tomto případě o vyhýbání se placení daní z příjmu fyzických osob a zdravotního a sociálního pojištění z vysokých manažerských platů u lidí, kteří v té době pracovali převážně v České republice?
4. Měla Trigo Property Management i jiné zakázky než tu od Eurotelu?
5. Jaká část z plateb, které Eurotel za zahraniční pracovní sílu platil firmě Trigo Property Management zůstávala jako příjem této firmy a jaká byla proplácena najatým manažerům?
6. Proč od 1. 1. 2004 stejné služby místo firmy Trigo Property Management poskytuje společnost Cento Limited?
7. Kdo je vlastníkem firmy Cento Limited?
8. Využívá Eurotel i nyní po změně managementu služeb firmy Cento Limited?
9. Dostával T. Valeski v době, kdy byl placen firmou Trigo Property Management, souběžně plat i v Eurotelu?
10. Jaký byl za vedení T. Valeskiho poměr mezi platy českých a zahraničních manažerů Eurotelu (na pozicích přímo reportujících generálnímu řediteli)?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).