Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Roztříštěné oživení

19. 3. 2015
Autor: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Nový ekonomický výhled Société Générale předpokládá oživení světové ekonomiky. V letošním roce by světová ekonomika přepočtená na paritu kupní síly měla vzrůst o 3,7 procenta a v příštím roce dokonce o čtyři procenta. Ačkoli vzroste příspěvek do růstu ze strany rozvinutých zemí, tahounem zůstanou rozvíjející se země. Rozvinuté ekonomiky by tento rok měly přidat 2,6 procenta, což je výrazné zrychlení oproti předchozím dvěma letům, kdy růst nedosáhl ani dvou procent.

Naproti tomu rozvíjející se trhy by si měly udržet růst z loňského roku ve výši 4,6 procenta. Velké rozdíly ale najdeme i uvnitř těchto skupin. Motorem růstu rozvinutých zemí budou Spojené státy, jimž se v poslední době nebývale daří. V ekonomice se rychle vytvářejí pracovní místa a snižuje se nezaměstnanost. Hospodářský růst v USA by tedy měl tento rok dosáhnout 3,5 procenta. Výrazně méně se bude dařit eurozóně.

Ta je stále sužována strukturálními problémy, které plynou z nízké flexibility nejen na pracovním trhu. Než se tyto problémy podaří vyřešit, budou státy eurozóny zažívat pouze pomalý ekonomický růst. Tento rok by to mělo být o 1,4 procenta. I mezi rozvíjejícími se zeměmi najdeme mnoho rozdílů.

Pokles skoro jistě zažije Rusko. Totéž se očekává od Brazílie. Budeme si muset zvyknout také na pomalejší růst Číny, která ustupuje ze svých růstových plánů a snaží se transformovat ekonomiku. Růstovou dynamiku rozvíjejícího se světa tak budou zachraňovat ostatní asijské státy v čele s Indií.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

KL24

MMF se obává nestability rozvíjejících se trhů, překvapí je Fed

Názory odjinud: Draghi otevřel peněžní kohouty

  • Našli jste v článku chybu?