Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Za co si připlatíme

19. 11. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Za poslední dva roky cenová hladina v Česku příliš nevzrostla, přestože se ČNB svým intervenčním režimem snažila, seč mohla. Propad cen komodit ani nízké dovozní ceny intervenční politika převážit nedokázala. Příští rok by cenový růst měl zrychlit. Postará se o to nízká srovnávací základna z letošního roku.

Podle našeho odhadu by měly růst ceny pohonných hmot. Za deset letošních měsíců klesly ve srovnání s loňskem již v průměru o 12,8 procenta. To je hlavně důsledek propadu cen ropy na světových trzích. Pro příští rok však podle odhadu analytiků SG cena ropy mírně poroste a s ní očekáváme i růst cen pohonných hmot v Česku o 4,8 procenta.

Letos klesaly i ceny potravin. Způsobila to dobrá úroda z loňska a ani dovozní ceny potravin netlačily na růst. V létě a na podzim ještě klesají ceny mléka a mléčných výrobků v důsledku zrušení výrobních kvót v EU. Časem by se měla projevit letní sucha, která snížila úrodu ovoce a zeleniny u nás i v okolních zemích. Ceny v zemědělství již stoupají.

Poslední údaje dokonce ukazují na meziroční růst cen zeleniny o 62,8 procenta. To se brzy projeví i v cenách pro spotřebitele. Naopak na začátku roku půjdou dolů ceny elektřiny a plynu, které reagují se zpožděním na ceny ropy. Jejich pokles by se měl pohybovat v řádu procent. U plynu se dá čekat zřetelnější pokles, protože pouze menší část částky fakturované domácnostem je regulovaná. Větší část se odvíjí od tržních cen.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

CIF24

Příliš aktivní ČNB? Na oslabení koruny nakoupila přes miliardu eur

ČNB by prý mohla intervence prodloužit až do roku 2017

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).