Dobrou chuť!Dobývání Evropy asijskou kuchyní lze zaznamenat až v sedmdesátých letech minulého století. Dnes není výjimkou v některých pařížských "quartiers chics" (nóbl čtvrtě) přítomnost vybraných čínských restaurantů, nesoucích vysoké hodnocení gastronomických bedekrů. Londýn pochopitelně nezůstává stranou.
Dobrou chuť!
Dobývání Evropy asijskou kuchyní lze zaznamenat až v sedmdesátých letech minulého století. Dnes není výjimkou v některých pařížských „quartiers chics“ (nóbl čtvrtě) přítomnost vybraných čínských restaurantů, nesoucích vysoké hodnocení gastronomických bedekrů. Londýn pochopitelně nezůstává stranou. Ve čtvrti „China Town“ v Soho se najdou špičkové asijské restaurace. V našich poměrech jsou čínské restaurace na mnohem nižší úrovní a jejich majitelé nemají o existenci gastronomického propojení s víny většinou ani potuchy. Globálně lze ale několik základních pravidel pro kombinaci vína a jídla použít. K pikantním jídlům, ochuceným česnekem, je třeba žádat buď tvrdší taninová, červená vína, jako mladé Bordeaux. Vhodné je zejména k hovězímu. Naopak k podobné úpravě kuřecího masa nebo ke krevetám se lépe hodí vína bílá, hodně aromatická a vyzrálá s dostatečnou kyselinkou jako například Ryzlink. Jestliže naše objednávka bude obsahovat sladkokyselé dochucení, volte vyzrálejší Beaujolais, nejlépe „crus“ jako Moulin a V ent nebo Fleurie. K sladkým a velmi ostrým jídlům se hodí růžová vína jako Rosé d´Anjoux nebo švýcarské Oeil-de-Perdrix, případně jihofrancouzský Tavel. Naše domácí vína jako Müller-Thurgau nebo Tramín se dobře shodují se smaženými nudlemi a s plody moře. Fantazii se meze nekladou. Každý si jistě podle svých chutí najde kombinaci, která mu bude vyhovovat nejlépe. Uvidíte, že to bude mnohem více povznášející než coca-cola nebo pivo. Nicméně, právě pivo je považováno za nápoj, který k asijské kuchyni hodí víc než cokoli jiného.
autor je místopředseda České asociace dovozců vín