Dobrou chuť!Zapomeňte pro jeden večer na tradiční českou stravu a zkuste to trochu jinak: Nakrájejte na prkénko několik odlišných druhů sýrů, přidejte hroznové víno, pár jader vlašských ořechů a do košíku bagetu či rohlíky. Lahodná večeře je hotova, každý nechť si bere podle chuti. Zapomněli jsme na něco?
Dobrou chuť!
Zapomeňte pro jeden večer na tradiční českou stravu a zkuste to trochu jinak: Nakrájejte na prkénko několik odlišných druhů sýrů, přidejte hroznové víno, pár jader vlašských ořechů a do košíku bagetu či rohlíky. Lahodná večeře je hotova, každý nechť si bere podle chuti. Zapomněli jsme na něco? Ach, ano. Víno! Bez vína by taková večeře neměla téměř smyslu. Ale jaké? Krásná příležitost vyzkoušet si chuťové pohárky. Jemné sýry si žádají lehčí červené, zralejší (zejména ty, které již samy opouštějí talíř) volají po těžším kalibru - barikových, silných vínech. Ale vyzkoušejte sami. Druhů a typů sýrů je na našem trhu dostatek a můžete snadno vybírat, lhostejno zda mezi dražšími „originály“ z Holandska, Francie nebo Švýcarska či trochu méně jemnými, ale i přesto dnes již obstojnými sýry z domácí produkce. Sýry a červené víno představují kombinaci zcela klasickou, ovšem bílé víno zcela nekompromisně dobývá i toto bitevní pole. Nakonec proč ne - vždyť mezi gurmány (i gourmety) je jedním z uznávaných vrcholů poživačnosti spojení plísňového Rocquefortu s výrazně sladkými, botrytickými víny ze Sauternes či Bonnezeaux. Kdo nevěří (a to je každý, kdo tuto opravdovou lahůdku ještě neochutnal), ať si to sám vyzkouší. Místo Rocquefortu můžeme s jistou výhradou použít rustikálnější českou Nivu a místo botrytického vína bez problému víno ledové. Fantazii v kombinaci vína a sýrů se zkrátka meze nekladou - zkuste různé variace a sami budete překvapeni. Doufám jen, že příjemně.