Dobrou chuťVíno nemusí pouze plnit úlohu správného doplňku ke konzumovanému menu. Vychutnávat ho můžeme začít podstatně dříve před prvním chodem slavnostní večeře a skončit dlouho po chodu posledním. Aperitiv má mnoho důležitých poslání. Kromě toho, že by měl stimulovat chuťové pohárky, měl by se stejnou vážností plnit svůj "čekací" úděl.
Dobrou chuť
Víno nemusí pouze plnit úlohu správného doplňku ke konzumovanému menu. Vychutnávat ho můžeme začít podstatně dříve před prvním chodem slavnostní večeře a skončit dlouho po chodu posledním. Aperitiv má mnoho důležitých poslání. Kromě toho, že by měl stimulovat chuťové pohárky, měl by se stejnou vážností plnit svůj „čekací“ úděl. Ať už je společnost jakkoliv velká (nebo malá), vždy se alespoň na jednoho účastníka čeká, protože měl důležitou poradu, nenastartoval auto nebo zůstal v nečekané dopravní zácpě. A tak je příjemnější trávit dlouhé minuty čekání se skleničkou v ruce. U nás jsou oblíbené všelijaké likéry, ať už na vinné bázi či nikoli. Ale velice dobře se začíná šumivými víny nebo sklenkou vychlazeného lehkého suchého bílého vína. A když do sklenky nalijete trochu rybízového likéru Crme de cassis, je začátek téměř dokonalý. Výtečnou večeři je dobré zakončit digestivem, při kterém můžete v klidu dokončit hovory, které byly předtím rušeny cinkáním příborů. Ve filmech s Oldřichem Novým bylo téměř povinností dát si skleničku koňaku. Ale dnes se nabízí celá škála dalších možností. Kromě klasických vinných destilátů to může být červené fortifikované víno typu Porto nebo chlouba vašeho domácího archivu. Zatímco aperitiv je spíše lehký a stimulující, pravidlo pro digestiv je opačné - měl by být dostatečně pevný na to, aby unesl celý večer. Na závěr mi dovolte jeden citát od Jeroma K. Jeroma, který se nejlépe hodí na konec vydařeného večera: „Čisté svědomí činí člověka šťastným a spokojeným. Plný žaludek to dokáže také.“
autor je místopředseda České asociace dovozců vín