Menu Zavřít

Virtuální operátor sází na roaming

6. 4. 2007
Autor: Euro.cz

United Mobile

KL24

Na českém trhu začal působit virtuální mobilní operátor United Mobile (UM), jenž se specializuje na výhodné roamingové volání, tedy na telefonáty ze zahraničí. Zákazníci mohou volat takřka ze všech evropských zemí za jedenáct korun za minutu včetně DPH, za příchozí hovory neplatí nic. Informoval o tom server MobilMania.cz.
Nový hráč českého trhu není klasickým virtuálním operátorem, který si od regulérního operátora pronajímá část kapacity sítě a v ní provozuje služby, jež pod svou značkou nabízí. Oproti tomu spolupracuje United Mobile s různými operátory na celém světě, v jejichž soustavách mohou majitelé SIM-karty UM využívat síť pro levné volání a přijímání hovorů zdarma. Operátor nenabízí žádný tarif; své služby poskytuje prostřednictvím předplacené karty, kterou si majitel dobíjí podobně jako předplacené karty českých operátorů.
Výhodou „předplacenky“ United Mobile je její doživotnost - na rozdíl od Go, Twist, či Vodafone karty, jež je nutné minimálně jednou za rok dobít. „Předplacenou kartu United Mobile není zapotřebí dobíjet, jen je nutné alespoň jednou za devět měsíců prokázat aktivitu: například prozvonit jiné telefonní číslo,“ říká David Polesný, šéfredaktor serveru MobilMania.cz. Cena SIM-karty je 790 korun, přičemž disponuje kreditem 280 korun. Po registraci mohou klienti prohlížet na internetu výpis uskutečněných hovorů, odeslaných SMS zpráv a souvisejících poplatků.
Využívat kartu United Mobile k volání a posílání zpráv lze ve 125 zemích světa, před odjezdem do ciziny se tedy volající nemusí zajímat o aktivaci roamingu. Z ceníku operátora vyplývá, že odchozí hovory ze všech evropských zemí vyjma Malty stojí jedenáct korun za minutu, ke každému telefonátu je však nutné připočítat jednorázový poplatek sedm korun za „sestavení hovoru“. Za odeslání SMS zprávy se platí čtrnáct korun, příchozí hovory jsou ve všech zemích Evropy zcela zdarma. V potaz je však nutné vzít náklady volajícího, neboť hovor je veden na zahraniční telefonní číslo, a to stojí volajícího od devíti do 37 korun za minutu hovoru v závislosti na operátorovi a tarifu. Řešením může být pořízení dvou SIM karet, kdy jsou odchozí hovory mezi telefonními čísly UM zpoplatněny jedenáctikorunovou sazbou a za příchozí telefonát se neplatí.
Český operátor United Mobile je součástí stejnojmenné mezinárodní sítě virtuálních mobilních operátorů. Česká dceřiná společnost byla založena vloni v prosinci pod názvem United Mobile Partner Czech Republic, jejím stoprocentním majitelem je akciová společnost Instinkt, jíž plně vlastní švýcarská IBI Bank. Ve Švýcarsku má též United Mobile hlavní centrálu - samotné „simky“ jsou však s předčíslím +423, které patří Lichtenštejnsku.

  • Našli jste v článku chybu?