Menu Zavřít

Viry za miliony

5. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Informační bezpečnost

PRAHA (oh) – Počítačové viry a hackeři jsou nejčastější problémy, které narušují informační bezpečnost firem na celém světě. Studie společnosti KPMG vypovídá o tom, že každá firma přijde při porušení informačních systémů průměrně o 108 tisíc dolarů, tedy více než tři miliony korun.
Nejvíce peněz společnosti tratí při zcizení důvěrných dat (průměrně 200 tisíc dolarů za rok) a při poškození IT systému virem (162 tisíc dolarů ročně). Naopak jedny z nejmenších přímých škod zůstávají po hackerech, průměrně to poškozenou firmu stojí 32 tisíc dolarů. Nejvyšší nahlášenou škodu v IT systémech za poslední rok způsobil virus (deset milionů dolarů), čtyři miliony dolarů zaplatila firma za selhání vlastního systému a tři miliony za ztrátu softwaru. Nejdražší vniknutí do webových stránek přišlo na dvě stě tisíc dolarů.
Z výsledků studie KPMG vyplývá, že společnosti především podceňují prevenci informační bezpečnosti. Dvaapadesát respondentů uvedlo, že nemá žádný systém na odhalení nežádoucího vniknutí do systému, a dalších deset procent firem svá ochranná opatření netestuje, tudíž neví, jak účinná jsou v praxi. Přitom více než 87 procent dotazovaných podniků mělo nějakou zkušenost s porušením bezpečnostních IT pravidel. Průzkum byl proveden v největších světových firmách s obratem přes 50 milionů dolarů.
Tomáš Kudělka z pražské pobočky KPMG soudí, že situace v Česku je velmi podobná výsledkům celosvětové studie. „Důležitost ochrany informací si uvědomují zejména manažeři z oblasti bankovnictví, proto většina bank v Česku zavádí nebo plánuje zavést systém řízení informační bezpečnosti. V ostatních průmyslových odvětvích bohužel není mezi manažery o bezpečnosti tak vysoké povědomí, problematika ochrany informací je řešena často nedostatečně,“ řekl týdeníku EURO Kudělka.

EBF24

Neproblematičtější oblasti IT bezpečnosti
Viry 22 %
Hackeři 21 %
Připojení na dálku 17 %
Bezpečnost internetu 10 %
Bezpečnost B2B při spolupráci s partnery 5 %
Vzdělání uživatelů 5 %
Vnitřní podvody 4 %
Krádeže nebo poškození dat 4 %
Pramen: KPMG

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).